24.08.2007. - Postavljanje klopoca na dan Sv. Bartola u Kozarevcu

        Dana 24.08. 2007. održano je tradicionalno postavljanje klopoca na dan Sv. Bartola u Kozarevcu, općina Kloštar Podravski. Okupljanje je organizirano pod pokroviteljstvom Udruge vinogradara i voćara "ŠILJER", Kloštar Podravski, te uz pomoć Turističke zajednice Kloštar Podravski.


        Okupljanje je proteklo u odličnoj atmosferi i druženju. Uz kuhani grah pila se dobra kapljica i slušala podravska mužika. Okupljanje je imalo i edukativnu svrhu. Održana su predavanja, predstavljanje literature kao i preparata za proces vinifikacije, te dani razni mali savjeti pred početak berbe. Fešta se nastavila uz prigodno druženje do kasno u noć...

Nino Ivančan, dipl.ing.agr.

Tisuće turista na 40. Spravišću

KRIŽEVCI - Ovaj se vikend 40. put u Križevcima održalo križevačko Spravišće, a zahvaljujući lijepom vremenu, trodnevnu je manifestaciju posjetilo nekoliko tisuća ljudi.

Kako se fešta i pije "po križevečki" među prvima je iskušao 70-godišnji Mađar Denes Palsi, predsjednik Udruge vinara Zalske županije koji je na uvodnoj spelanciji nazvanoj "Kako su nastali križevački štatuti" na eks ispraznio litreni bilikum s križevačkom graševinom.

No, kako je tradicionalna križevačka manifestacija utemeljena na legendi o pomirbi križevačkih purgera i šljivara i čuvenim križevačkim štatutima, ceremonijal-meštri - varoški sudec, kalnički kaštelan, fiškuši i ostala svita - uputili su mađarskog gosta kako prema regulama štatuta piti i dalje se ugodno zabavljati a da "vunbaciteli" nemaju posla.

Takvu je poduku u nedjelju već na željezničkom kolodvoru dobilo i 500-tinjak Zagrepčana koji su specijalnim turističkim vlakom Križevački purger došli u posjet Spravišću.

Već prema običaju, uz spelancije, svađe i pomirbe purgera i šljivara, koje su ove godine uz ponovno vraćanje lika Petrice Kerempuha i uvođenjem novog lika crne kraljice izvedene u režiji redatelja Dražena Ferenčine, jedno od središnjeg događanja Spravišća bila je "Izložba vina Križevačkih goric".

Šampionom izložbe proglašena je graševina Križevčanina Dragutina Kamenjaka, a komisija je pod predsjedanjem Gerharda Schuberta za gradonačelnikovo vino zbog malih količina proglasila dva vina.

To su vina Mladena Bertića iz Pražinca i Križevčana Ivana Šafrana. No, uz hektolitar vina i 60-ak različitih kulturno-zabavnih programa, Križevčani su svojim gostima po povoljnim cijenama ponudili i brojne gastronomske delicije, među kojima je tradicionalno bio i vol s ražnja, čije je ukusno meso ovaj put prodano kako bi se za učenike škole s posebnim potrebama kupio kombi.

U spremanju delicija prvi se put natjecalo u sklopu nedjeljnog programa "Kušališta križevačkih gušti" koje je vodio uvijek vrckasti Davor Dretar Drele, a križevačkim je štruklima, pak, u nedjelju prije podne bila posvećena štrukljada.

Stojanka Lesički
Jutarnji list
10.06.2007

Čak sedam martinskih biskupa

KRIŽEVCI - Najveća martinska fešta u Koprivničko-križevačkoj županiji, uz čak sedam martinskih biskupa i nekoliko njihovih pripravnika, bit će prekosutra u gradu Križevačkih štatuta.

Prema riječima Zdravka Mihevca, predsjednika Županijske turističke zajednice, to je prvi put u Hrvatskoj da krštenju mošta na jednom mjestu prisustvuje toliki broj biskupa.

- Novi turistički proizvod Županije osmišljen je na inicijativu Željka Kožarića-Mrvice, Martina malokostanjskog, a s ciljem da se na novi način prezentira kultura pijenja sjeverozapadne Hrvatske, najviše prepoznata po Križevačkim štatutima - rekao je Mihevc. Dometnuo je da će ceremoniju uz Kožarića voditi i Zoran Homen - Martin svekriževečki, Krešimir Blažek - Martin koprivničko-draganovečki, Branko Sobota - Martin kalnovečko-kloštarski, Josip Petras - Martin novingradsko-komarnički, Petrina Topljak - Martin đurđevečki, te Darko Korošec - Martin od Sv. Vida. Kroz šaljivu prezentaciju biskupi će posjetitelje upoznati i s koprivničkim i drugim regulama krštenja mošta, a jedna od zanimljivosti bit će i izbor velikog meštra ceremonijala. Meštra će birati biskupska konklava, a bijeli i crni dim zamijenit će vino.

Izabrani meštar dobit će certifikat da je upravo on kroz iduću godinu glavni županijski martinski biskup, a meštar bi imao pravo unapređivati pripravnike u nove martinske biskupe.

Manifestacija bi trebala početi već u 10 ujutro, nastavit će se na Županijskom obrtničkom sajmu, gdje bi svih sedam biskupa kratku "spelanciju" trebali izvesti iza 17.30 sati. Oko 18.45 sati svi biskupi u kočijama uputiti u etno kuću križevačkog Muzeja na prijem kod gradonačelnika Branka Hrga, a glavna ceremonija bit će od 20 sati u hotelu Kalnik.

Stojanka Lesički
Jutarnji list
08.11.2006.

Seoski turizam u Križevcima razvijaju na bivšem smetištu

KRIŽEVCI - U križevačkom kraju nema još ni jednog domaćinstva koje se bavi seoskim turizmom, no prvo takvo niče na bivšem seoskom smetištu blizu jezera Čabraji.

- Nažalost, na ovim prekrasnim livadama malo udaljenim od sela donedavno je bilo odlagalište starih strojeva za pranje rublja i raznog drugog otpada. Kada smo kupili to zemljište i počeli ga čistiti odlučivši da ćemo se tu baviti seoskim turizmom, u selu su nam se podsmjehivali - rekli su nam supružnici Rakić. Iako suprug Boško ima geodetsku tvrtku, a Katica se brine o domaćinstvu i 14 krava i 10-ak junadi, odlučili su pokušati i sa seoskim turizmom.

- Kada smo čuli da se u Križavcima pokreće projekt seoskog turizma, pomislili smo da bi to možda bilo bolje rješenje za plasman naših sireva nego odlazak na tržnicu u Zagreb, što supruga čini već 17 godina i svi hvale njene sireve koje na Trešnjevačkom placu rasproda za samo sat-dva. No, osim sireva gostima planiramo spremati i druga jela, ponajviše od proizvoda s našeg imanja - rekao je Rakić, pokazujući nam već potpuno uređenu drvenu kućicu, dodavši da je u tijeku nabava još jedne.

Pri kraju je uređenje štaglja namijenjenog za ručkove većeg broja gostiju, dok se u susjedstvu štaglja uređuje kuća s dva apartmana za goste. Sve nastoje urediti u tradicionalnom stilu pa koriste staru ciglu, nabavljaju stari namještaj i različite predmete iz starine, a niz ideja za uređenje dobili su posjećujući imanja koja se bave seoskim turizmom u Sloveniji i Međimurju.

- Uz kuću i štagalj uređujemo i jezero, a već je sagrađen i obor gdje će posjetitelji moći jahati na konju dok je u tijeku nabava jelena lopatara - kaže Katica, dometnuvši kako je faza uređenja daleko jednostavnija nego sama priprema dokumentacije.

- Nekoliko mjeseci izgubili smo na ishođenje različitih papira, a više od šest mjeseci na dobivanje kredita jer nas je jedna banka pošteno zavlačila tražeći na kraju da uz svu svoju imovinu i buduće imanje damo za jamstvo, zbog čega smo odustali i podigli kredit u drugoj banci. Puno je papirologije trebalo i za ishodovanje bespovratnih potpora koje smo dobili od Grada, a ove godine uz još samo jedno domaćinstvo iz naše županije dobili smo i potporu Ministarstva turizma čija nas je predstavnica nedavno i posjetila - rekla nam je gospođa Rakić, dodavši kako su im oko ishođenja dokumentacije puno pomogli u križevačkom Poduzetničkom centru.

Obitelj Rakić računa da će do proljeća potpuno urediti imanje i početi primati prve goste koji vole uživati u ukusnoj domaćoj hrani i prirodi i možda, ako budu željeli, sudjelovati i u uobičajenim poslovima u seoskom domaćinstvu.


Stojanka Lesički
Jutarnji list
27.09.2006

Nizozemci ih učili raditi gaudu

KRIŽEVCI - Iako su mali proizvođači sira i vrhnja, obiteljsko gospodarstvo Josipa Šantića iz Miholca u općini Sv. Petar Orehovec, dobitnik nekoliko medalja za kvalitetu na drugoj županijskoj izložbi sira te vlasnici prve i za sada jedine registrirane male sirane u Koprivničko-križevačkoj županiji, ne boje su ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.

- U svojoj sirani po tradicionalnoj recepturi proizvodimo sireve i vrhnje poštujući sve higijenske standarde. Naši sirevi redovito idu na analizu kvalitete i koliko smo doznali, u slučaju ulaska u EU, možda bismo trebali samo manje nadopune, poput vakumiranja sireva, što naše tržište za sada ne traži - rekao nam je Josipov sin Ivica, koji je u podjeli obiteljskog posla zajedno s ocem zadužen za prijevoz i prodaju sira.

Nakon što su osam godina sireve i vrhnje za tržište proizvodili potpuno tradicionalno, čekajući da se mlijeko ukiseli u velikim staklenkama, prije šest godina u selo su došli stručnjaci iz križevačke Srednje gospodarske škole i Nizozemske.

- Oni su samo banuli u selo nudeći siranu kapaciteta 300 litara. I jedino smo se mi u selu odlučili prihvatiti ponudu i kupili smo od Nizozemaca opremu vrijednu 28 tisuća njemačkih maraka, s tim da su nas oni uputili i u proizvodnju sira gaude. Potom je uslijedilo uređenje prostora i procedura registracije. Ali, sada nam nije žao, iako smo u međuvremenu odustali od hranjenja vlastitih krava i sada otkupljujemo mlijeko - kaže Ivica.

Dodao je da sada imaju siranu kapaciteta 1000 litara i proizvode čak 10 vrsta različitih sireva i sirnih namaza.


Stojanka Lesički
Jutarnji list
16.10.2006

Obiteljska gospodarstva ostala bez kreditnih linija

AGROTURIZAM
Projektu razvoja turizma u križevačkoj regiji prijeti zamrzavanje

        KRIŽEVCI - Na planini Kalnik 11 obiteljskih gospodarstava zainteresirano je primati domaće i strane goste uz ponudu svojih proizvoda. Jodna od prvih prigoda bilo bi upravo Vincekovo u kalničkim goricama sa spelancijom po Križevačkim štatutima uz domaće kobasice, sir, kruh i štrukle iz krušne peći za izletnike iz Zagreba. No, po svemu sudeći to će zasad ostati samo neiskorištena zamisao, jer obiteljska gospodarstva na Kalniku i još 38 njih u Križevcima, te Gornjoj Rijeci, Sv. Petru Orehovcu i Sv. Ivanu Žabnu, čekaju da se nešto pokrene nakon prihvaćanja projekta razvoja turizma u tome kraju.

- Pojedina bi gospodarstva trebala novčanu i stručnu pomoć da se priprema za agroturizam i što prije počnu primati goste. Nekima bi za početak trebalo 20.000, a drugima oko 100.000 kuna kredita da urede kuće i klijeti za smještaj gostiju, ali na žalost zasad nema namjenskih kredita - kaže Ivan Biškup, direktor Turističkog ureda na Kalniku, slično je i u Gornjoj Rijeci, Sv. Petru Orehovcu i Sv. Ivanu Žabnu, te u gradu Križevcima gdje je 27 gospodarstava ponudilo čak 177 ležaja za smještaj gostiju u svojim kućama, ili pak vikendicama i klijetima. Istodobno im žele prodati svoje mliječne i suhomesnate prerađevine, a na prošlogodišnjoj prvoj izložbi sira pokazali su da imaju vrhunske gastronomske proizvode. Osim aktivnog odmora radom na seoskim gospodarstvima nude se i drugi rekreacijski sadržaji, jahanje, vožnja kočijom, ribolov. Da bi mogla tražiti krediti za ulaganja, obiteljska gospodarstva bi trebala registrirati obrt ili tvrtku, jer se zasad na području županije nude samo krediti u sklopu projekta "Lokalni projekti razvoja". Dožupan Darko Koren, ujedno i predsjednik županijske Turističke zajednice, napominje da se gospodarstva mogu natjecati i za kredite namijenjena proizvodnji hrane.  Slaže se ipak da bi dobro došli namjenski krediti za turističke programe. Križevački gradonačelnik Branko Hrg najavljuje moguće dogovore sa zainteresiranim bankama s time da se iz proračuna subvencionira kamata.

Ottone Novosel,
"Večernji list",
srijeda 26.01.2005.

Buduće vodocrpilište i skijalište

TURIZAM - Potkalničko selo Vojakovački Osijek:

Nedavno asfaltirana cesta do Vojakovačkog Osijeka, podno sjevernih obronaka planine Kalnik, otkrila je predjele djevičanski netaknute prirode. U tom kraju snijeg rano padne i kasno okopni, a brojni brežuljci su kao stvoreni za zimske sportove i rekreaciju.

        Na svečanosti otvorenja nove ceste, koja je selo ove zime spasila od snježne blokade, križevački gradonačelnik Branko Hrg bacio je "udicu" o mogućnosti uređenja skijališta. Slučajno, kao preidzbornu poruku ili opravdano, pitali smo ga jučer?
- O toj zamisli razgovaram već dulje s gospodarstvenicima i poduzetnicima za koje znam da odlaze na skijanje u inozemstvo. Pokazali su zanimanje i spremnost da sudjeluju u jednom takvom projektu. Sretna je okolnost da je Grad Križevci vlasnik nekoliko čestica zemljišta na okolnim brežuljcima, gdje bi se mogle urediti staze za skijanje i sanjkanje - objašnjava Hrg.

        Smatra da bi se Vojakovački Osijek mogao uklopiti u planove tvrtke Badel 1862 za razvitak rekreacijskog i lječilišnog turizma oko nove punionice mineralne i izvorske vode u Apatovcu. Tim planovima zagrebačka tvrtka cilja ponajviše na dolazak Zagrepčana na odmor i rekreaciju. U selo nekoliko puta na godinu dolaze i talijanske obitelji iz udruge "Dijete zove dijete" iz grada Brescije.

        Predsjednik Mjesnog odbora, Nikola Habdija, oduševljen je inicijativom koja bi mogla otvoriti radna mjesta mještanima, posebno mlađima koji odlaze iz sela "trbuhom za kruhom". U selu je velika zgrada Vatrogasnoga doma koja je svojedobno građena kao spomen-dom Kalničkog partizanskog odreda, a gdje bi se mogao urediti i kao mali hostel za skijaše.

        Ove godine će se, pak, nastaviti vodoistražni radovi kako bi se utvrdile stvarne zalihe podzemnog jezera kao budućeg novog izvora za regionalni vodovod. Podzemni izvori vode mogli bi ujedno poslužiti i za snježne topove za uređenje skijaških i sanjkaških staza, napominju zagovornici zamisli.

Ottone Novosel

Izrada suvenira od komušine seli u Križevce

KRIŽEVCI

        Tradicionalni zanat izrade suvenira i uporabnih predmeta od kukuruzove komušine, koji sve više nestaje u talijanskoj pokrajini Furlaniji-Julijskoj krajini, preselit će se u Križevce i Gornju Rijeku. To treba zahvaliti poticaju talijanskoga gradića Reana del Rojale, prijatelja grada Križevaca, koji je prošlog tjedna ugostio dvije djevojke iz Križevaca i dvije iz Gornje Rijeke u školi izrade predmeta od komušine. Jedne od rijetkih majstorica toga zanata Alide i Onelia iz Reane prenijele su dugogodišnje iskustvo i znanje obrade "cartoccia" Martini Hasanec i Lidiji Nemčić iz Gornje Rijeke te Križevčankama Silviji i Sunčani Novosel.

        Prošlog vikenda njih su u Reani del Rojale posjetili gradonačelnik Križevaca Branko Hrg i načelnica Gornje Rijeke Štefica Tukša, dogovorivši s domaćinima nastavak suradnje dvaju prijateljskih gradova. Hrg je kolegu dr. Edija Colaonija pozvao na proslavu Dana grada i 753. obljetnice Križevaca što će se održati 22. travnja svečanim koncertom glazbenih skupina, zborova i orkestara iz Austrije, Italije i Mađarske s kojima Križevci surađuju. Dogovoreno je da Križevci pripreme podatke o poduzetnicima i obrtnicima zainteresiranim za suradnju s talijanskim tvrtkama.
Ottone Novosel

Tragom zamisli o mikroregiji Kalnik: Visoko podijelilo kalničko Prigorje

        KRIŽEVCI - Inicijativa Općine Visoko o osnivanju mikroregije Kalnik, koja bi promicala zajedničke projekte i kandidirala ih za pretpristupne fondove Europske unije, podijelila je načelnike općina Gornje Rijeke, Svetog Petra Orehovca i Kalnika koje planina povezuje sa susjednim općinama Varaždinske županije.

        slika1Na sastanku u Visokom bili su Dragutin Matus, načelnik Svetog Petra Orehovca, i Mladen Kešer iz Općine Kalnik, koji su tom prilikom pozdravili inicijativu. Taj je prijedlog Kešer već iznio svojim vijećnicima koji su se složili da se 11. ožujka potpiše sporazum o suradnji, nalazeći interes u povezivanju s općinama Varaždinske županije.

        Načelnica Gornje Rijeke Štefica Tukša, koja nije bila u Visokom, smatra da je inicijativa zakasnjela:
        - Naša općina već djeluje kao svojevrsna mikroregija potkalničkih općina, jer smo zajedno s Gradom Križevcima i Općinom Sveti Ivan Žabno pokrenuli zajedničke projekte, od razvitka ruralnih područja i turizma, do regionalnog vodovoda. Pojedini projekti već kandidiraju i za pretpristupne fondove Europske unije, a provode se u suradnji s talijanskim i mađarskim gradovima. S time se slaže i Dragutin Matus, načelnik Svetog Petra Orehovca, koji je doduše nakon sastanka u Visokom promijenio mišljenje. Oboje ističu da u općinskim proračunima za ovu godinu nisu ni predvidjeli po 100.000,00 Kn uz PDV koliko se predlaže za izradu razvojnog programa svake općine.

Ottone Novosel

Srijeda, 06. veljača 2008. - Umro Stipe Stipić

        U 78. godini umro je Stipe Stipić, dipl.ing, poznati križevački stručnjak za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo. Radio je u Kutjevu, Stankovcima i koprivničkoj "Podravki", a najdulje u Križevcima kao referent za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo, savjetnik u Poljoprivrednoj službi, predavač na Višoj poljoprivrednoj školi.
        Cijeli svoj radni vijek posvetio je unapređenju uzgoja loze i proizvodnji kvalitetnih vina u potkalničkom kraju ali i u cijeloj Hrvatskoj jer je svoje bogato iskustvo neštedimice prenosio vinogradarima i vinarima u svojim stručnim člancima u časopisim, te savjetima u poljoprivrednim emisijama na radiju i stručnim savjetima na vinogradaskom portalu www.vinogradarstvo.com. Autor je Vinogradarskih priručnika, jedan od pokretača izložbi križevačkih i županijskih izložbi vina, te osnivanja udruge vinogradara i vinara "Bilikum".
        Za promicanje vinogradarstva, vinarstva i voćarstva, Stipe Stipić je 2006. dobio Priznanje Grada Križevaca, povodom Dana grada 24. travnja. Pogreb Stipe Stipića bit će u petak, 8. veljače u 15 sati na Gradskom groblju u Križevcima.