Pojava resičara (tripsa) na vinovoj lozi

Vijesti s terena

Pojava resičara (tripsa) na vinovoj lozi

        Prošle godine smo izvijestili vinogradare o jakom napadu lozinog resičara (Drepanothrips reuteri Uzel) na otoku Braču (mjesto Dol). Ove godine bilježimo pojavu rešičara i u primoštenskom i sinjskom vinogorju.

        Štetnik je sičušni kukac koji sisanjem mladog vegetacijskog porasta izaziva zaostajanje čitavih mladica. Simptomi podsjećaju na oštećenja od grinje Calepitrimerus vitis (akarinoza). Uslijed napada ovog štetnika mladice općenito zaostaju u rastu, vidljivo su kraće, listovi su manji, klorotični a uzduž žila se vide nekroze. Kod jake zaraze kakva je evidentirana kukci su i na cvatu - grozdićima (7-10 kukaca po grozdiću). Ovakav napad može izazvati izostanak cvatnje zbog abortiranja cvjetova ili prorjeđivanje grozdova. Prema podacima iz literature najosjetljivija je sorata Malvazija.


        Preporuka: U slučaju pojave sličnih simptoma najbolje je uzorak odnijeti u poljoljekarnu kako bi stručna osoba, uz pomoć lupe, utvrdila o kojem se štetniku radi. Ukoliko se doista radi o tripsu, kako bi se izbjegli negativni utjecaj na cvatnju potrebno je žurno primijeniti mjeru zaštite – temeljito prskanje jednim od insekticida koji suzbijaju tripsa a imaju dozvolu za primjenu na vinovoj lozi. To su primjerice LASER ili GLOBAL E-35. GLOBAL E-35 je osobito pogodan ukoliko se osim resičara ustanovi i prisutnost grinja a što je utvrđeno na uzorcima iz Radošića (Sinj).

Dr. sci. Katja Žanić,

Institut za jadranske kulture
i melioraciju krša

Križevci - Donje Križevčine