Tragom zamisli o mikroregiji Kalnik: Visoko podijelilo kalničko Prigorje

        KRIŽEVCI - Inicijativa Općine Visoko o osnivanju mikroregije Kalnik, koja bi promicala zajedničke projekte i kandidirala ih za pretpristupne fondove Europske unije, podijelila je načelnike općina Gornje Rijeke, Svetog Petra Orehovca i Kalnika koje planina povezuje sa susjednim općinama Varaždinske županije.

        slika1Na sastanku u Visokom bili su Dragutin Matus, načelnik Svetog Petra Orehovca, i Mladen Kešer iz Općine Kalnik, koji su tom prilikom pozdravili inicijativu. Taj je prijedlog Kešer već iznio svojim vijećnicima koji su se složili da se 11. ožujka potpiše sporazum o suradnji, nalazeći interes u povezivanju s općinama Varaždinske županije.

        Načelnica Gornje Rijeke Štefica Tukša, koja nije bila u Visokom, smatra da je inicijativa zakasnjela:
        - Naša općina već djeluje kao svojevrsna mikroregija potkalničkih općina, jer smo zajedno s Gradom Križevcima i Općinom Sveti Ivan Žabno pokrenuli zajedničke projekte, od razvitka ruralnih područja i turizma, do regionalnog vodovoda. Pojedini projekti već kandidiraju i za pretpristupne fondove Europske unije, a provode se u suradnji s talijanskim i mađarskim gradovima. S time se slaže i Dragutin Matus, načelnik Svetog Petra Orehovca, koji je doduše nakon sastanka u Visokom promijenio mišljenje. Oboje ističu da u općinskim proračunima za ovu godinu nisu ni predvidjeli po 100.000,00 Kn uz PDV koliko se predlaže za izradu razvojnog programa svake općine.

Ottone Novosel