Određivanje alkohola u destilatima (rakije, vinjaci,...)

        Alkoholometri, kojima se određuje količina alkohola u destilatima (rakijama, vinjacima,...) imaju redovito skale od 0 do 70 vol %. Baždareni su obično na 15°C, to znači točka 0 određena je kod 15°C. Prema tome, sva mjerenja alkohola u destilatima moramo vršiti kod 15°C. Zbog toga su potrebne ispravke kod drugačijih temperatura destilata, jer što je tekućina toplija, ona je rjeđa, alkoholometar tone dublje. Odnosno hladnije tekućine su gušće, pa alkoholometar uranja pliće.

Opširnije: Određivanje alkohola u...

Tehnologija proizvodnje vinjaka

        Vinjak je destilat vina, dobiven kod nas po istom tehnološkom postupku kao u Francuskoj konjak. Naziv konjak zaštićen je Međunarodnim ugovorom tako da se pod njim označava piće koje se proizvodi u departmanu Charentes (Šarant), u kojem se nalazi grad Cognac (Konjak), stoga mi taj destilat vina nazivamo vinjak, a Nijemci Weinbrand.

Opširnije: Tehnologija proizvodnje vinjaka

Dozrijevanje, odležavanje ili starenje rakije

        Pod pojmom dozrijevanja, odležavanja ili starenja destilata (ili gotove rakije) podrazumijevamo ono najkraće vrijeme potrebno da destilat (ili gotova rakija) stoji pri određenim uvjetima (u pravilu su to određena temperatura, pristup male količine zraka odnosno kisika i posuda odnosno bačva od određene vrste materijala), da bi poprimio zadovoljavajuću kakvoću svojstvenu određenoj vrsti rakije.

Opširnije: Dozrijevanje, odležavanje ili...