Tisuće turista na 40. Spravišću

KRIŽEVCI - Ovaj se vikend 40. put u Križevcima održalo križevačko Spravišće, a zahvaljujući lijepom vremenu, trodnevnu je manifestaciju posjetilo nekoliko tisuća ljudi.

Kako se fešta i pije "po križevečki" među prvima je iskušao 70-godišnji Mađar Denes Palsi, predsjednik Udruge vinara Zalske županije koji je na uvodnoj spelanciji nazvanoj "Kako su nastali križevački štatuti" na eks ispraznio litreni bilikum s križevačkom graševinom.

No, kako je tradicionalna križevačka manifestacija utemeljena na legendi o pomirbi križevačkih purgera i šljivara i čuvenim križevačkim štatutima, ceremonijal-meštri - varoški sudec, kalnički kaštelan, fiškuši i ostala svita - uputili su mađarskog gosta kako prema regulama štatuta piti i dalje se ugodno zabavljati a da "vunbaciteli" nemaju posla.

Takvu je poduku u nedjelju već na željezničkom kolodvoru dobilo i 500-tinjak Zagrepčana koji su specijalnim turističkim vlakom Križevački purger došli u posjet Spravišću.

Već prema običaju, uz spelancije, svađe i pomirbe purgera i šljivara, koje su ove godine uz ponovno vraćanje lika Petrice Kerempuha i uvođenjem novog lika crne kraljice izvedene u režiji redatelja Dražena Ferenčine, jedno od središnjeg događanja Spravišća bila je "Izložba vina Križevačkih goric".

Šampionom izložbe proglašena je graševina Križevčanina Dragutina Kamenjaka, a komisija je pod predsjedanjem Gerharda Schuberta za gradonačelnikovo vino zbog malih količina proglasila dva vina.

To su vina Mladena Bertića iz Pražinca i Križevčana Ivana Šafrana. No, uz hektolitar vina i 60-ak različitih kulturno-zabavnih programa, Križevčani su svojim gostima po povoljnim cijenama ponudili i brojne gastronomske delicije, među kojima je tradicionalno bio i vol s ražnja, čije je ukusno meso ovaj put prodano kako bi se za učenike škole s posebnim potrebama kupio kombi.

U spremanju delicija prvi se put natjecalo u sklopu nedjeljnog programa "Kušališta križevačkih gušti" koje je vodio uvijek vrckasti Davor Dretar Drele, a križevačkim je štruklima, pak, u nedjelju prije podne bila posvećena štrukljada.

Stojanka Lesički
Jutarnji list
10.06.2007