Buduće vodocrpilište i skijalište

TURIZAM - Potkalničko selo Vojakovački Osijek:

Nedavno asfaltirana cesta do Vojakovačkog Osijeka, podno sjevernih obronaka planine Kalnik, otkrila je predjele djevičanski netaknute prirode. U tom kraju snijeg rano padne i kasno okopni, a brojni brežuljci su kao stvoreni za zimske sportove i rekreaciju.

        Na svečanosti otvorenja nove ceste, koja je selo ove zime spasila od snježne blokade, križevački gradonačelnik Branko Hrg bacio je "udicu" o mogućnosti uređenja skijališta. Slučajno, kao preidzbornu poruku ili opravdano, pitali smo ga jučer?
- O toj zamisli razgovaram već dulje s gospodarstvenicima i poduzetnicima za koje znam da odlaze na skijanje u inozemstvo. Pokazali su zanimanje i spremnost da sudjeluju u jednom takvom projektu. Sretna je okolnost da je Grad Križevci vlasnik nekoliko čestica zemljišta na okolnim brežuljcima, gdje bi se mogle urediti staze za skijanje i sanjkanje - objašnjava Hrg.

        Smatra da bi se Vojakovački Osijek mogao uklopiti u planove tvrtke Badel 1862 za razvitak rekreacijskog i lječilišnog turizma oko nove punionice mineralne i izvorske vode u Apatovcu. Tim planovima zagrebačka tvrtka cilja ponajviše na dolazak Zagrepčana na odmor i rekreaciju. U selo nekoliko puta na godinu dolaze i talijanske obitelji iz udruge "Dijete zove dijete" iz grada Brescije.

        Predsjednik Mjesnog odbora, Nikola Habdija, oduševljen je inicijativom koja bi mogla otvoriti radna mjesta mještanima, posebno mlađima koji odlaze iz sela "trbuhom za kruhom". U selu je velika zgrada Vatrogasnoga doma koja je svojedobno građena kao spomen-dom Kalničkog partizanskog odreda, a gdje bi se mogao urediti i kao mali hostel za skijaše.

        Ove godine će se, pak, nastaviti vodoistražni radovi kako bi se utvrdile stvarne zalihe podzemnog jezera kao budućeg novog izvora za regionalni vodovod. Podzemni izvori vode mogli bi ujedno poslužiti i za snježne topove za uređenje skijaških i sanjkaških staza, napominju zagovornici zamisli.

Ottone Novosel