Nizozemci ih učili raditi gaudu

KRIŽEVCI - Iako su mali proizvođači sira i vrhnja, obiteljsko gospodarstvo Josipa Šantića iz Miholca u općini Sv. Petar Orehovec, dobitnik nekoliko medalja za kvalitetu na drugoj županijskoj izložbi sira te vlasnici prve i za sada jedine registrirane male sirane u Koprivničko-križevačkoj županiji, ne boje su ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.

- U svojoj sirani po tradicionalnoj recepturi proizvodimo sireve i vrhnje poštujući sve higijenske standarde. Naši sirevi redovito idu na analizu kvalitete i koliko smo doznali, u slučaju ulaska u EU, možda bismo trebali samo manje nadopune, poput vakumiranja sireva, što naše tržište za sada ne traži - rekao nam je Josipov sin Ivica, koji je u podjeli obiteljskog posla zajedno s ocem zadužen za prijevoz i prodaju sira.

Nakon što su osam godina sireve i vrhnje za tržište proizvodili potpuno tradicionalno, čekajući da se mlijeko ukiseli u velikim staklenkama, prije šest godina u selo su došli stručnjaci iz križevačke Srednje gospodarske škole i Nizozemske.

- Oni su samo banuli u selo nudeći siranu kapaciteta 300 litara. I jedino smo se mi u selu odlučili prihvatiti ponudu i kupili smo od Nizozemaca opremu vrijednu 28 tisuća njemačkih maraka, s tim da su nas oni uputili i u proizvodnju sira gaude. Potom je uslijedilo uređenje prostora i procedura registracije. Ali, sada nam nije žao, iako smo u međuvremenu odustali od hranjenja vlastitih krava i sada otkupljujemo mlijeko - kaže Ivica.

Dodao je da sada imaju siranu kapaciteta 1000 litara i proizvode čak 10 vrsta različitih sireva i sirnih namaza.


Stojanka Lesički
Jutarnji list
16.10.2006