Čudesna Iva

Piše: Mijo Gašparović
Foto: Vjeko Hudolin

Čudesna Iva

        Čudesni pašnjak Iva je  plavljena depresija u riječnoj dolini u koju se izlijeva rijeka Sava za visokog vodostaja.Ako se voda zadrži do toplog dijela proljeća (kraj travnja i početak svibnja), ovdje će biti mrijestilište šarana iz Save Dunava i Tise (slika 1 i 2- snimljene 15. prosinca 2005.). Poslije toga za petnaestak dana voda će se povući u riječno korito, tople proljetne kiše oprati će mladu travu od mulja i evo ponovo pašnjaka punog konja, goveda i svinja (slika 3 - snimljena 1. rujna 2005.). Želja stanovnika Gorica je da ovoj prirodnoj dinamici i neobičnoj idili, dodati skupine izletnika. Iva pod ledom: može biti i klizalište i razlog da se popije kuhano vino (slika 4 i 5 - snimljene 15. siječnja 2006.).

        Sada vlažno i  blatno. Možda o Božiću sve zabijeli i ova vodena ploha postane ledena ploča. Ako se to dogodi ove godine, na ovoj stranici će biti svježih fotografija s još jednim iznenađenjem sa čudesnog pašnjaka Iva.

Poljoprivredna zadruga EKOPRODUKT, Gorice

Poljoprivredna zadruga EKOPRODUKT, Gorice

        Tvrtka: Poljoprivredna zadruga EKOPRODUKT, Gorice,
        Sjedište Zadruge: Gorice 81, Općina Dragalić, Brodsko-posavska županija
        Pošta: 35428 Dragalić                                                     

Predmet poslovanja Zadruge je obavljanje sljedećih djelatnosti:

 

 • Poljoprivreda, lov i usluge povezane s njima
 • Proizvodnja hrane i pića
 • Poslovanje nekretninama
 • Ostale uslužne djelatnosti
 • Organiziranje ekološke poljoprivredne proizvodnje
 • Kooperativni odnosi sa poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvima
 • Kupnja i prodaja robe
 • Obavljanje trgovine i posredovanje na domaćem i inozemnom tržištu
 • Otkup poljoprivrednih proizvoda i plodova prirode
 • Seoski turizam

 

Upravitelj: Ivan Rešković, 091 24 10 318

Članovi: 10 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa područja Gorica

Razlozi osnivanja

        U selu  Gorice je sustavljena osvajačka vojska i njen strateški plan "spaljena zemlja". Kao ratno poprište selo je potpuno uništeno (obiteljske kuće, gospodarski objekti, strojevi, oprema, stočni fond i trajni nasadi). Uz pomoć države obnovljene su obiteljske kuće, a za obnovu svojih gospodarstava najviše se uzdaju u vlastito znanje i vrijedne ruke.

        Ovi ljudi, potomci starih graničara, osnovali su zadrugu koja će im kao servis pomoći u ostvarenju poslovnih zamisli da svojim obiteljskim gospodarstvima upravljaju po ekološkim pravilima. Konačni cilj je da cijelo selo (sva gospodarstva) prihvate pravila ekološke poljoprivrede, kako bi održivim gospodarenjem ovo prelijepo selo ostavili očuvano dolazećim naraštajima.

Zemljopisne i gospodarske osobitosti

        Selo Gorice je udaljeno od korita rijeke Save 2,5 km. Nalazi se na brdu 139 mnm, "usamljenom" u prostranoj riječnoj dolini. Zbog toga se u lokalnom govoru kaže: "Idem na Gorice", a ne, kako bi bilo po gramatičkim pravilima: "Idem u Gorice".

        Između sela i Save je dolinska depresija (pašnjak) imenom Iva od stotinjak hektara koje plavi Sava za visokih vodostaja.

        Sa agrotehničkog gledišta na njihovom poljoprivrednom zemljištu postoje klimatsko edafski uvjeti za uzgoj voća i svih oraničnih kultura, te svih vrsta stoke. Tradicionalno je držanje stoke (goveda, svinje, konji) na pašnjaku Iva.

Stanje proizvodnje

        Ovi hrabri ljudi su doslovno u minskim poljima počeli podizati trajne nasade (uz državne poticaje) kao vjeru da će ostati na ovom ljupkom brdu. Vjeruju da će uz pomoć šire zajednice minska polja zasaditi voćnjacima, vrtovima i mirisnim žitaricama.

        Sada imaju zasađeno desetak hektara voćnjaka. Ambicije su veće, no ispituju tržište i preko zadruge žele plasirati gotove proizvode: voćne rakije (šljivovača, kruškovača, jabukovača,..), suhe šljive i druge voćne prerađevine. Nade su velike, a najviše vjeruju da će njihovi ekološki proizvodi brzo pronaći kupce na lokalnom i nacionalnom tržištu.

        Nije neskromno dodati da tradicionalno svinjogojstvo i proizvodnja kulena i drugih prerađevina, uz voćne rakije mogu biti zanimljiva roba za tržište i solidan izvor prihoda obiteljima  naših zadrugara.

EKOPRODUKT - foto kutak

Održana manifestacija "Jesen na Goricama"

Piše: mr.sc. Mijo Gašparović
Fotografije: Vjeko Hudolin

Održana manifestacija "Jesen na Goricama"

        21.listopada  u selu Gorice (općina Dragalić u Brodsko-posavskoj županiji) održano je pod pokroviteljstvom Županijskog poglavarstva predstavljanje Poljoprivredne ekološke zadruge "Ekoprodukt". Pozivu su se odazvali mnogi predstavnici državnih institucija, udruga, poduzeća i sredstava javnog priopćavanja.

        Načelnik Općine Dragalić, gospodin Zvonimir Karlik je svima zaželio dobrodošlicu, te zamolio  sve pojedince i organizacije da podrže općinu i poljoprivrednu zadrugu u pogledu obnove života na ovom stradalom području. Upravitelj zadruge gospodin Ivan Rešković je uz dobrodošlicu predstavio zadrugu, njenu djelatnost i članove zadruge. Sudjelovanje u pečenju rakije samo je simboličan povod da se pokažu proizvodi, poslovne namjere i planovi razvitka. Zadrugari su predstavili svoja obiteljska gospodarstva.

        Ivan Rešković  je ponudio gostima na kušanje sedam različitih rakija. Uz kušanje gosti su davali ocjene ponuđenim rakijama, a na ocjenjivačkom listiću su odgovarali i na pitanje: " Da ste proizvođač ove rakije, pošto biste ju prodavali?" Rakije su dobile visoke ocjene "odlična" i "vrlo dobra". Najviše odlika je skupila orahovača, a ocjenjivači bi je prodavali za iznose od 60,00 do 100,00 Kn/l (prosjek 75,00 kn/litra). Ostale rakije, a najviše šljivovača, uz odličnu ocjenu "postigle" su cijene od 50,00 do 80,00 Kn/l.

        Vjeko Hudolin je pokazao trećinu od 80 domaćih sorti jabuka. Taj dojmljiv broj zagolicao je domaće i goste sa pitanjem: može li to biti originalan proizvod, ako se organizira masovna proizvodnja.

        Josip Hrnčijar i njegova obitelj su pokazali svoje čajeve od bilja iz prirode i uzgojenog bilja po ekološkim načelima. Posebno je vrijedna  "mirisna vrećica". To je aromatično bilje goričkih livada upakirano u unikatne vezene vrećice.

        Vjekoslav Rešković je ponudio svoje pčelarske proizvode, pa je  bilo za svakog po nešto.

        Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu stručna je podrška ovoj Zadruzi i obiteljskim gospodarstvima njenih članova. Rukovoditeljica županijske podružnice Vera Novaković je prezentirala državni program podizanja trajnih nasada, a domicilni savjetnik Mijo Gašparović je izložio zadružni i općinski program "Voćnjaci umjesto minskih polja". Poznato je da je u ovom selu bilo jedno od najžešćih ratnih poprišta, na kome je sustavljen agresorski pohod, pa su zaostala minska polja neuklonjiva zapreka daljnjem razvoju gospodarstva i života uopće.


        Pod dojmom prezentiranih mogućnosti i okolnosti u kojima se ovdje živi govorili su predstavnici pokrovitelja: gospoda Marijan Štefanac, član Županijskog poglavarstva zadužen za gospodarstvo, ruralni razvoj i izradu regionalnih planova, te Davor Vlaović, pročelnik Županijskog upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo. Dali su bezrezervnu podršku nastojanjima ovih ljudi, te su predložili i konkretne aktivnosti.

        Slavonsko dvorište u jesenskom danu, uz ovakve goste, nemože proći bez kotla sa čobancom i kotlovinom kojoj ovdje tepaju "peka". Tamburaši su također normalna pojava, pa se uz sve probleme zapjevalo.

Gostima su na rastanku uručili  pismo zahvale i anketni upitnik:

Poštovana gospođo/Poštovani gospodine!

        Zahvaljujemo Vam što ste nas pronašli i posjetili. Nadamo se da ste se ugodno osjećali u našim Goricama, općini Dragalić i u Brodsko-posavskoj županiji. Molimo da oprostite ako nešto nije bilo u skladu sa Vašim očekivanjima.

        Prikazani program je prvi korak u nastojanju da stignemo druge hrvatske regije čija se obiteljska gospodarstva već bave seoskim turizmom i tako uspješno prodaju svoje proizvode. Naše ukupne aktivnosti su zapravo obnova poljoprivredne proizvodnje nakon ratnih razaranja, a usmjeravamo je prema standardima ekološke poljoprivrede, smatrajući da to može biti tržišno opravdano. Osnovali smo ekološku poljoprivrednu zadrugu sa namjerom da uključimo u naš program što više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ovog sela.

        Općina Dragalić i nadležna tijela Brodsko-posavske županije podržavaju naša nastojanja jer se naše lokalno djelovanje uklapa u  programe razvoja općine i županije.

        Slobodni smo Vas zamoliti da popunite ovu kratku anketu, te da nam tako sa svog stručnog i iskustvenog aspekta pomognete u artikuliranju naših razvojnih želja. Anketna pitanja je sastavio Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu-Podružnica Brodsko posavske županije s kojom uspješno surađujemo u svim aktivnostima.

        Sa zahvalnošću i poštovanjem,

Zvonimir Karlik i Ivan Rešković

        Na Goricama 21. listopada 2005.

 • Smatrate li da naši planovi imaju realnu osnovu za ostvarenje?   
 • Ako je "Ne", koji su razlozi Vaših dvojbi?
 • Što Vam se svidjelo u današnjem programu?
 • Što Vam se nije svidjelo u današnjem programu?
 • Sviđa li Vam se krajobraz?
 • Zbog čega bi ovdje ponovo došli kao izletnik?
 • Koji je razlog zbog kojeg ne biste ponovo došli kao izletnik?
 • Da ste stanovnik Gorica da li biste se odlučili na planove koje mi pokušavamo realizirati?
 • Možete li nam pomoći sugestijom ili poslovnom suradnjom na ostvarenju naših programa?
 • Ako je odgovor na prethodno pitanje pozitivan, molimo upišite Vašu adresu ili najpodesniji oblik komuniciranja!

(ovo su samo pitanja, a u originalu je grafički načinjena mogućnost ispisivanja odgovora)

        Neki gosti su odmah popunili upitnik, a većina je obećala to učiniti kada srede dojmove. Zbog toga ćemo "rezultate" objaviti naknadno.

Poziv - Promotivna priredba "Jesen na Goricama"

PZ Ekoprodukt Gorice
Gorice 81
Brodsko-posavska županija
Općina Dragalić

Pozivamo Vas na promotivnu priredbu "Jesen na Goricama" 21. listopada 2005. u 10,00 sati

        Jedan od osnovnih problema ovog sela je nedostupno tržište poljoprivrednih proizvoda. Misija osnovane ekološke poljoprivredne zadruge je osigurati priključak tržištu  poljoprivrednih proizvoda svojim članovima, te pristupiti organiziranom korištenju agrarnih i prirodnih resursa po  organsko-biološkim načelima
Seoski turizam je koristan oblik izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda, pa želimo kroz ovu promociju započeti tu značajnu gospodarsku aktivnost.

        Hrvatski radio svakodnevno u prognozama vremena spominje  ime ovog sela kao "Gorice kod Nove Gradiške". Zbog toga nismo anonimni, no rijetki nas posjećuju, a mnogi neznaju gdje smo. Pozvanima (a i putnicima namjernicima) želimo dobrodošlicu, vjerujući da ćemo ostati u dobroj uspomeni i da će mnogi naći razloge za poslovnu suradnju sa našom zadrugom i njenim članovima, te za dolazak u naše selo, općinu i županiju.

        Program:
 • Sudjelovanje u pečenju rakije
 • Prikaz projekta obnove: "Voćnjaci umjesto mina"
 • Obilazak pašnjaka Iva
 • Razgledanje sela
 • Kušanje rakija
 • Ručak
 • Zabava uz rakijski kazan i jesenska iznenađenja slavonskog dvorišta

        Selo Gorice je udaljeno od korita rijeke Save 2,5 km. Nalazi se na brdu 139 mnm, "usamljenom" u prostranoj riječnoj dolini. Zbog toga se u lokalnom govoru kaže: "Idem na Gor'ce", a ne, kako bi bilo po gramatičkim pravilima : "Idem u Gorice". Između sela i Save je dolinska depresija (pašnjak) imenom Iva od stotinjak hektara koje plavi rijeka Sava za visokog vodostaja. Sa agrotehničkog gledišta na njihovom poljoprivrednom zemljištu postoje povoljni ekološki uvjeti za uzgoj voća, oraničnih i vrtnih kultura, te svih vrsta stoke. Tradicionalno je držanje stoke (goveda, svinje, konji) na pašnjaku Iva. Zbog navedenih specifičnosti i očuvane prirode, cijelo selo može usvojiti načela ekološke poljoprivrede.

Načelnik općine Dragalić                                                           
Upravitelj PZ
Zvonimir Karlik                                                                     
Ivan Rešković