• Idi na sadržaj
  • Idi na glavnu navigaciju i prijavu

Pretraga navigacijskog prikaza

Navigacija

  • VVV Forum
  • Internet trgovina
  • O nama
  • Kontakt
  • Arhiva

Traži

  • Početna
    • Vijesti i zanimljivosti
      • Vijesti
      • Lokalne vijesti
      • Sajmovi i izložbe
      • Pročitali smo za vas
      • Zanimljivosti
      • U posjeti
      • Predstavljamo Vam
    • Neprofitne organizacije i udruge
      • Udruga VV "Šiljer" - Kloštar Podravski
      • Udruga VVP općine Virje
      • Udruga VV "Bilikum" - Križevci
      • Udruga VVV Općine Kaptol
      • Udruga "Iločka vinska cesta"
      • Udruga vinara "Vinea" - Vinica
      • Udruga VV Moslavine "Lujo Miklaužić"
      • Društvo LIPA Križevci
      • PZ "Ekoprodukt", Gorice, općina Dragalić
      • Udruga malih sirara KcKžŽ "Prgica"
    • Kultura pijenja vina
      • Križevački štatuti
        • Obred krštenja mošta
        • O nastanku
        • Uporaba
        • Regule
      • Zapovjedni vinogradarski sveci
      • Slavenov kutak - "Birclog"
    • Ostalo
      • Ekološka i integralna proizvodnja
      • Jaka alkoholna pića
      • Sokovi
      • Vinski ocat
      • Ljekovito bilje
      • Zaštita od glodavaca
    • Zakonski propisi
    • Rječnik korištenih stručnih izraza
    • O nama
      • Udruga za edukaciju u poljoprivredi i turizmu "Križevački štatuti"
      • Stipe Stipić: Vinogradarski priručnik II izdanje
      • Oglašivači
      • Besplatni mali oglasi
      • Drugi o nama
    • Vinski razgovori
    • Korisni linkovi
    • Ustanove i organizacije
    • Iz naše arhive
  • Preporuke i aktualni savjeti
    • Blog
    • Aktualni savjeti - vinogradarstvo
      • 2020. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2019. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2018. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2017. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2016. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2015. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2014. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2013. - preporuke za zaštitu vinograda
      • Održavanje vinograda
      • Sadnja vinograda
      • Preventivna zaštita vinograda
      • Zaštita vinograda pred zriobu
      • Zrioba grožđa
      • Berba grožđa
      • Vinograd poslije berbe
      • Ishrana i gnojidba
    • Aktualni savjeti - vinarstvo
      • Za one koji žele znati nešto više
      • Pretok i bistrenje vina
    • Aktualni savjeti - podrumarstvo
    • Novosti
    • Vijesti s terena
  • Vinogradarstvo
    • Blog
    • Bolesti vinove loze
    • Štetnici vinove loze
    • Sorte vinove loze
      • Autohtone sorte Kalničko-Križevačkog kraja
  • Vinarstvo
    • Blog
    • Bolesti vina
    • Mane vina
      • Lomovi vina
    • Podrumarstvo
  • Voćarstvo
    • Preporuke i savjeti
    • Jezgričavo voće
    • Koštićavo voće
    • Bobičasto voće
    • Jaka alkoholna pića
      • Rakija od šljiva
      • Ostale rakije
    • Voćarske zanimljivosti
      • Rast
      • Voćarska svakodnevnica
    • Prerada voća
      • Voćna vina
        • Pjenušava vina
        • Kupine
Nalazite se ovdje: Home Voćarstvo

Cookie

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

View e-Privacy Directive Documents

You have declined cookies. This decision can be reversed.

You have allowed cookies to be placed on your computer. This decision can be reversed.

Križevački štatuti

banner

Podijeli...

Najčitanije...

  • Alkoholno vrenje mošta (Alkoholna fermentacija)
  • Preporuka za zaštitu vinove loze - 2016.
  • Kaki jabuka - dobro uspijeva i u kontinenatalnoj klimi
  • Praćenje zrelosti grožđa i određivanje sladora (šećera) u moštu
  • Korekcija kiseline u moštu i vinu: Oduzimanje kiseline - otkiseljavanje i dodavanje kiseline - zakiseljavanje

Traži je zatvoreno

MPS - preporuke je zatvoreno

UPRAVA ZA STRUČNU PODRŠKU RAZVOJU POLJOPRIVREDE I RIBARSTVA
Sve preporuke na jednom mjestu

preporuke mps savjetodavna

Partneri je zatvoreno

basf partneri
logo cedar 12151
agrovil partneri
rast-baznik
kz partneri
Koprivničko-križevačka županija

Poveznice je zatvoreno

  • Općina Dragalić
  • Općina Lovas

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
  • CROCPA

  • Kuća za odmor Briški*** - Lokve
  • Seoski turizam

  • Katalog vinogradara i vinara KcKžŽ
  • Koprivničko-križevačka županija
  • Križevci info
  • Križevci net

  • Sve o jagodama
  • Biologija na webu

  • www.podrum.org
  • Časopis Dobro jutro NS

  • Google
  • Čitatelja na Portalu
Sljedeća kartica

Imamo 269 gostiju i nema članova online


Čuvanje jabuka nakon berbe

          Nakon što ste svoje plodove ubrali u optimalnom stanju zrelosti (tzv. tehnološka zrelost) treba ih pravilno uskladištiti kako bi što dulje očuvali kvalitetu. Pored održavanja optimalne temperature i vlažnosti u skladištu (podrumu) za čuvanje plodova od neophodne je važnosti sadržaj kalcija. U nedostatku kalcija plodovi brzo propadaju čak i kad su zadovoljeni uvjeti skladištenja. Kako biste svojim jabukama osigurali dovoljnu količinu kalcija, potrebno je plodove nakon berbe potopiti u otopinu bogatu kalcijem. Stoga ovdje prenosimo recept dr. sc. Ive Krpine za pripremu takve otopine objavljen u emisiji „Vikend u voćnjaku“ na Radio Sljemenu (88,1 MHz).

Opširnije: Čuvanje jabuka nakon berbe

Važnost ishrane maslina, agruma, vinove loze, jabuka i ostalih kultura sa borom

        Bor je biogeni element i vrlo je značajan za biljke. Taj mikroelement utiče na sintezu ugljikohidrata i proteina, pomaže pri klijanju polena, stimulira nastanak plodova i rast tkiva. Najveća mu je koncentracija u reproduktivnim organima (prašnicima, plodnici). Zbog njegove velike važnosti, potrebno je voditi računa o opskrbljenosti tla sa tim elementom, no, voditi i strogo računa o njegovom usvajanju u biljke i dovoljnoj opskrbljenosti biljnih organa.

Opširnije: Važnost ishrane maslina, agruma,...

Kako ispeći dobru rakiju od šljiva

        Destilaciju (pečenje) rakije treba obaviti u pravo vrijeme. Prerana destilacija (pečenje) ukomljene šljive ima za posljedicu da se zbog nepotpuno prevrelog šećera plodova dobije manje rakije (šljiva slabo "plaća"). Prekasnom destilacijom komine - uz znatan gubitak alkohola - može se i dogoditi da krovina potone i da znatno kvari cijeli sadržaj, svojim lošim sastojcima (kiselina, plijesan).

Opširnije: Kako ispeći dobru rakiju od šljiva

Berba i ukomljavanje šljiva

          Plod šljive požegače (bistrice) sa 13-16% šećera ima izuzetno hranjivu, a posebno u biološkom smislu i zaštitnu vrijednost. On je pravi mali rudnik vitamina, mineralnih i pektinskih tvari, organskih kiselina, celuloze i bjelančevina. U svemu tome plod šljive nadmašuje plodove mnogih vrsta voća. 

Opširnije: Berba i ukomljavanje šljiva

Rakija od krušaka

          Slično kao i jabuke, i kruške se smatraju puno vrjednijim voćem u svježem stanju, pa se rabe znatno više kao svježe i konzervirano voće. tj. za pripravu različitih vrsta sokova.  Zbog toga se rjeđe prerađuju u rakije, a naši gospodarstvenici za pripremanje rakija od krušaka uobičajeno upotrebljavaju natrule, oštećene i prezrele plodove tj. takve koji se teško mogu prodati u svježem stanju. To se donekle mijenja u novije doba, jer se sve više traže rakije od čistih sorata, Kruške sadrže od 8 do 15% šećera, ovisno o vrsti i stupnju dozrelosti.

Opširnije: Rakija od krušaka

Rakija od jabuka (calvados)

        Jabuke se smatraju puno vrjednijim voćem u svježem stanju, pa se rabe znatno više kao svježe i konzervirano voće tj. za različite vrste sokova. Zbog toga se rjeđe prerađuju u rakije, a naši gospodarstvenici za pripremanje rakija od jabuka uobičajeno upotrebljavaju natrule, oštećene i prezrele plodove tj. takve koji se teško mogu prodati u svježem stanju. Jabuke sadrže od 3 do 15 % šećera, ovisno o vrsti i stupnju dozrelosti.

Opširnije: Rakija od jabuka (calvados)

Rakija od smokava

           Smokva je voće koje se na tržištu nudi u svježem i u osušenom stanju. U osušenom stanju sadržava znatno više šećera. Za preradu u rakiju prikladnija je u osušenom stanju. Za plodove smokve karakteristično je da brzo prijeđu vrijeme od početka zrenja do prezrelosti (oko 2-3 dana). U prezrelim plodovima dolazi do razmekšavanja, isparava-nja vode, te tako do povećanja koncentracije šećera.

Opširnije: Rakija od smokava

Rakija Viljamovka

        U novije se doba sve više traže rakije od čistih sorata. Tako se jedna od najkvalitetnijih rakija dobiva od sorte "Viljamovka", pa smo odlučili opisati proizvodnju rakije Viljamovke.  Valja znati da postoje u stvari dvije sorte "Viljamovki" i to Viljamova žuta i Viljamova crvena. Vrijeme zrenja sorata Viljamova žuta i Viljamova crvena kreće se od 20. do 31. kolovoza.

Opširnije: Rakija Viljamovka

Plamenjača šljive (Polystigma rubrum)

        Plamenjača šljive (Polystigma rubrum), jedna je od najvažnijih bolesti na šljivi uz hrđu šljive i naravno uz sveprisutnu šarku koja je ipak virusno oboljenje i ne spada u ovu domenu. Bolest posebno pridonosi periodičkoj, tj. alternativnoj rodnosti šljive. Šta točno znači alternativna rodnost šljive?

Opširnije: Plamenjača šljive (Polystigma...

Bakterijska palež jabuke i kruške (Erwinia amylovora)

       Bakterijska palež jabuka i krušaka je opasna bakterijska bolest  ne samo jabuke i kruške, već i brojnih drugih vrsta. Bolest napada oko 160 biljnih vrsta iz 30 rodova. Osim jabuka i krušaka bolest napada dunju, glog, oskorušu, mušmulu, te još neke koštićave i ukrasne vrste.

Opširnije: Bakterijska palež jabuke i...

Više članaka ...

  1. Pepelnica jabuke (Podosphaera leucotricha)
  2. Monilija na koštićavim voćkama
  3. Lisne uši na bobičastim voćkama
  4. Lisne uši na koštičavim voćkama
  5. Lisne uši na jezgričavim voćkama

Stranica 2 od 5

  • Početak
  • Pret
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Sljedeće
  • Kraj

Copyright © 2004.-. Udruga za edukaciju u poljoprivredi i turizmu "Križevački štatuti"