Bakterijska palež jabuke i kruške (Erwinia amylovora)

       Bakterijska palež jabuka i krušaka je opasna bakterijska bolest  ne samo jabuke i kruške, već i brojnih drugih vrsta. Bolest napada oko 160 biljnih vrsta iz 30 rodova. Osim jabuka i krušaka bolest napada dunju, glog, oskorušu, mušmulu, te još neke koštićave i ukrasne vrste.

       Bolest je donesena iz Amerike u Europu 1957. godine. Prvi je put ustanovljena u Engleskoj. Dalje se širila najprije po zapadnoj Europi, a kasnije i po svim drugim područjima Europe. U Hrvatskoj je ustanovljena 1995. godine u Nuštru i okolici Osijeka, a zatim po čitavoj istočnoj Slavoniji. Prema HZPSS-u u Republici Hrvatskoj proširena je u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj i Varaždinskoj županiji uz tendenciju daljnjeg širenja zaraze.

       U praksi je neophodno provoditi prognozu pojave bakterijske paleži kako bi se obavilo pravovremeno preventivno suzbijanje i usporilo njeno širenje izvan karantenskog područja te smanjile štete u voćnjacima. Bakterijska palež je uz krastavost najvažnija bolest jabuke i kruške u svijetu.

       Nakon pojave bolesti u Republici Hrvatskoj 1995. poduzete su sve mjere propisane za karantenske bolesti. Zaražena stabla su krčena i spaljivana. U toj akciji je prema HZPSS-u iskrčeno 199.432 stabla jabuka, 142.479 krušaka, 148 dunja i 152 mušmule. Bolest nije iskorijenjena unatoč uloženim naporima.
Bolest se inače na engleskom kaže „fireblight“ (palež) jer napadnuti dijelovi voćke podsjećaju kao da su spaljeni vatrom ili plamenom.

        Simptomi: Oboljelo se stablo prepoznaje po suhom lišću, suhim izbojcima i  plodovima koji izgledaju kao opaljeni vatrom. (sl. 1, sl. 2). Prvi simptomi bolesti primjećuju se u cvatnji (sl. 3). Uzročnik bolesti je bakterija koja prodire u voćku kroz cvijet. Nažalost, često su upravo vektori (prenosioci) te bolesti baš pčele koje su nužne za oprašivanje navedenih vrsta (sl. 4). Napadnuti cvijet se suši. Bakterija iz cvijeta, prije nego se osuši preko peteljke prodire u izbojak (sl. 5), pa na granu, i u deblo. Svi napadnuti dijelovi potamne i osuše se (sl. 6). Često puta mladi izboji se osuše, listovi pocrne i drže se još uvijek na izboju, dok se izboj svine u obliku drške kišobrana (sl. 7, sl. 8).

        Početni simptomi na listu su promjena boje peteljke i srednje žile u smeđu ili crnu. Kod krušaka se boja listova i izbojaka mijenja  crno, dok se kod jabuka mijenja u tamno smeđu. Lišće često tako ostane stajati do dugo u zimu. Plodovi na zaraženom stablu  pocrne i mumificiraju se te ostaju i drže se (sl. 9). Infekcija se može i vizualno pratiti kako napreduje (15 – 30 cm kroz nekoliko dana).

        Ova bolest se često puta zna zamijeniti s jednim štetnikom, s kruškinom osom srčikaricom (Janus compressus) koja napada kruške i jabuke, ali za razliku od bakterijske paleži, izboj dalje kasnije nastavlja svoj rast i osušeni dio mladog izboja otpada.

       Osim kroz cvijet, bakterija može u voćku prodrijeti i kroz nedozreli izbojak. Napadnuto drvo se poznaje po crvenosmeđoj boji kore. Često nastaju rak rane, kora puca i ljušti se (sl. 10). Na napadnutim dijelovima je prisutna bjelkasta izlučevina – eskudat, u obliku kapljica koja kasnije posmeđi (sl. 11). Eskudat je sluzava masa u kojoj je bakterija.

       Biologija: Bakterija se najčešće širi u proljeće kod cvjetanja (sl. 12). Optimalna temperatura za širenje bakterije je od 16°C naviše. Nakon 5 – 30 dana vide se prvi simptomi ovisno o temperaturi. Naknadno cvjetanje voćaka nakon raznih stresova (suša, tuča) je posebno opasno radi širenja infekcije. Postoje sorte koje su sklone naknadnom cvjetanju, šta također pospješuje zarazu. Bakterija se može širiti iz rak rana vjetrom i kišom sa zaraženih stabala na nova nezaražena stabla.

       Također ju je moguće prenijeti priborom za rezidbu i precjepljivanje, sadnim materijalom, sadnicama, podlogama, plemkama. Ipak najvažniji prenosioci su insekti. Zaraza cvijeta je najčešća kad su insekti aktivni. Pogodna temperatura za to je između 20 i 30°C. Insekte privlače kapljice eskudata i tako postanu infektivni. Posjećivanjem cvjetova prenose dalje bakteriju. Nakon kiše ili jače rose bakterija je u kratkom vremenu u biljci. To je primarna zaraza.

       Do sekundarne zaraze dolazi preko bolesnih stabala u blizini. U ovom slučaju prenosioci su najčešće insekti koji sišu sokove preko zaraženih stabala na zdrava ( lisne uši, muhe, cikade), ali i kiša, vjetar, alat za rezidbu i cijepljenje. Sekundarne zaraze mogu rezultirati propadanjem cijele biljke. Ciklus širenja bakterijske paleži je na slici 13.

       Iz zaraženog izboja može se tako bolest proširiti na cijelo stablo, ali i na drugo, zdravo stablo. Stabla iz kojih se širi zaraza ne moraju biti iste vrste. Mogu biti druge ukrasne biljke i grmovi. Bakterija ima veći broj domaćina. To su:  Amelanchier, Chaenomeles, Cotoneaster, Crataegus, Eriobatrya, Mespilus, Sorbus, Pyracantha, Spirea, Rosa, Rubus, Cydonia, Prunus, Amygdalus,  naravno i druge Pyrus i Malus vrste ( „divlje“ jabuke i kruške).

        Zaštita:

       Od ove bolesti danas su nam na raspolaganju jedino preventivne mjere zaštite. Ako je bolest uznapredovala, jedini lijek je krčenje i spaljivanje stabala, te sprečavanje širenja zaraze.  Jedna od osnovnih mjera je sadnja  otpornih sorata (Tablica 1). Jabuke su puno manje osjetljivije i tu se dobrim izborom sorte može dosta napraviti. Kruške su jako osjetljive, kao i dunje i mušmule i tu se malo može postići. Posebno su osjetljive sorte Krasanka i Santa Maria.

Tablica 1

Jako osjetljive sorte

Umjerno osjetljive sorte

Relativno otporne sorte

JABUKE 

Jerseymac Zlatni Delicious Red Delicious
Vista Bella  Mutsu Liberty
Bjeličnik Empire Enterprise
Breaburn

Granny Smith

Freedom
Fuji Macintosh Winesap
Gala Spartan Prima
Idared Summered Priscilla
Jonagold Gold Rush Redfree
Jonathan Nova Easygro M7 - podloga
Rome Beauty Grimes Golden  
Pink Lady Jonafree  
Lodi MM106 – podloga  
M9 – podloga MM111 - podloga  
M26 – podloga    
M27 – podloga    

KRUŠKE 

Passe Crassane Seckel Harrow delight
Santa Maria   Harrow sweet
Starkrimson   Harvest Queen
Clapp´s Favorite    
Abbe Fetel    
Conference    
Boskova bočica    
Anjou    
Viljamovka žuta    
Viljamovka crvena    
Cascade    
 
  • gotovo sve sorte krušaka su jako ili umjereno osjetljive na bakterijsku palež
  • sve sorte dunja su jako osjetljive na bakterijsku palež

       Voćnjak treba  pratiti i pregledavati. Voćnjak na kojem je zaraza uočena prošle godine treba pomno pregledati. Na zaraženim stablima lišće često ostaje na stablu sve do proljeća. Grane na kojima je ostalo to lišće treba energično stresti tako da padne. Ukoliko ima zaraženih plodova treba ih odnijeti iz voćnjaka i spaliti. Posebno treba obratiti pozornost na promjene na granama i deblu. Na kori debla i grana nastaju uleknuća nešto tamnijih površina. Taj dio kore u početku postaje mekši, nabubri, a zatim se isušuje te kora ima drugu nijansu. Moguće je jasno raspoznati granicu između zdravog i bolesnog tkiva.
Također se može primijetiti jantarnožuti ili smeđi iscjedak – eskudat.

       Sve grane na kojima se primijeti zaraza treba orezati ispod prijelaza iz bolesnog u zdravi dio tkiva i to barem 30 cm ispod prijelaza kod jabuke i barem 50 cm ispod prijelaza kod kruške ili dunje. Mjesto reza potrebno je premazati 3% otopinom bakrenog pripravka. Zaražene grane, plodove, a tamo gdje je moguće i lišće treba sakupiti u vreće i spaliti. Prilikom svakog zahvata reza potrebno je dezinficirati alat (škare ili pilu) u  70%-tni alkohol ili varikinu.

       Za preventivno suzbijanje bakterijske paleži na jabukama i kruškama registrirano je nekoliko preparata na bazi bakra i fosetila. Od kretanja vegetacije do cvatnje treba primjenjivati fungicide na osnovi bakra (Champion, Cuprablau, Kocide, Nordox). Koncentracije treba prilagoditi razvojnom stadiju voćaka, smanjujući koncentraciju u prskanjima prema cvatnji (Tablica 2).

       U cvatnji se mogu koristiti fungicidi na bazi fosetila (Aliette, Avi) u koncentraciji od 0,25%, fungicidi na osnovi bakra u smanjenim koncentracijama od  0,03 – 0,07 %  ili kombinaciju fosetila i fungicida na osnovi bakra (Tablica 2).

Tablica 2

FENOFAZA

   A - B  

 C – C3 

C3 – D –D3

E – F – G - H

Champion

0,25 %

0,2 %

0,1 %

Aliette ili Avi  - 0,25%
ILI
Cuperblau Z 0,03% + Aliette ili Avi  - 0,2%
Kocide 0,02% + Aliette ili Avi  - 0,2%
Nordox 0,01% + Aliette ili Avi  - 0,2%
ILI
Champion 0,07%
Cuprablau Z 0,06%
Kocide DF 0,05%
Nordox 0,03%
Cuprablau Z

 1,0 %

0,5 %

0,3 %

Kocide DF

0,75 %

0,5 %

0,3 %

Nordox

0,2 %

0,15 %

0,1 %

 

       Termini i broj prskanja se određuju na osnovi prognoze poljoprivredno savjetodavne službe. Ako to nije dostupno, intervali između prskanja u cvatnji bi trebali iznositi 6-8 dana. Kod fungicida na osnovi bakra se treba strogo pridržavati preporučenih koncentracija (Tablica 2) jer u suprotnom može doći do ožegotina na cvjetovima i lišću.

       Također prema nekim istraživanjima jesensko tretiranje fosetilom (Aliette, Avi) pojačava otpornost biljke pa su proljetna tretiranja učinkovitija. Neki noviji regulatori razvoja  koji se koriste u voćnjacima doprinose smanjenju bolesti. Također se preporučuje krčenje navedenih biljaka domaćina (glog i dr.) u blizini voćnjaka ili rasadnika koji su lako infektivni materijali idealni za širenje paleži.

Nino Ivančan, dipl.ing.agr.