• Idi na sadržaj
  • Idi na glavnu navigaciju i prijavu

Pretraga navigacijskog prikaza

Navigacija

  • VVV Forum
  • Internet trgovina
  • O nama
  • Kontakt
  • Arhiva

Traži

  • Početna
    • Vijesti i zanimljivosti
      • Vijesti
      • Lokalne vijesti
      • Sajmovi i izložbe
      • Pročitali smo za vas
      • Zanimljivosti
      • U posjeti
      • Predstavljamo Vam
    • Neprofitne organizacije i udruge
      • Udruga VV "Šiljer" - Kloštar Podravski
      • Udruga VVP općine Virje
      • Udruga VV "Bilikum" - Križevci
      • Udruga VVV Općine Kaptol
      • Udruga "Iločka vinska cesta"
      • Udruga vinara "Vinea" - Vinica
      • Udruga VV Moslavine "Lujo Miklaužić"
      • Društvo LIPA Križevci
      • PZ "Ekoprodukt", Gorice, općina Dragalić
      • Udruga malih sirara KcKžŽ "Prgica"
    • Kultura pijenja vina
      • Križevački štatuti
        • Obred krštenja mošta
        • O nastanku
        • Uporaba
        • Regule
      • Zapovjedni vinogradarski sveci
      • Slavenov kutak - "Birclog"
    • Ostalo
      • Ekološka i integralna proizvodnja
      • Jaka alkoholna pića
      • Sokovi
      • Vinski ocat
      • Ljekovito bilje
      • Zaštita od glodavaca
    • Zakonski propisi
    • Rječnik korištenih stručnih izraza
    • O nama
      • Udruga za edukaciju u poljoprivredi i turizmu "Križevački štatuti"
      • Stipe Stipić: Vinogradarski priručnik II izdanje
      • Oglašivači
      • Besplatni mali oglasi
      • Drugi o nama
    • Vinski razgovori
    • Korisni linkovi
    • Ustanove i organizacije
    • Iz naše arhive
  • Preporuke i aktualni savjeti
    • Blog
    • Aktualni savjeti - vinogradarstvo
      • 2020. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2019. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2018. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2017. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2016. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2015. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2014. - preporuke za zaštitu vinograda
      • 2013. - preporuke za zaštitu vinograda
      • Održavanje vinograda
      • Sadnja vinograda
      • Preventivna zaštita vinograda
      • Zaštita vinograda pred zriobu
      • Zrioba grožđa
      • Berba grožđa
      • Vinograd poslije berbe
      • Ishrana i gnojidba
    • Aktualni savjeti - vinarstvo
      • Za one koji žele znati nešto više
      • Pretok i bistrenje vina
    • Aktualni savjeti - podrumarstvo
    • Novosti
    • Vijesti s terena
  • Vinogradarstvo
    • Blog
    • Bolesti vinove loze
    • Štetnici vinove loze
    • Sorte vinove loze
      • Autohtone sorte Kalničko-Križevačkog kraja
  • Vinarstvo
    • Blog
    • Bolesti vina
    • Mane vina
      • Lomovi vina
    • Podrumarstvo
  • Voćarstvo
    • Preporuke i savjeti
    • Jezgričavo voće
    • Koštićavo voće
    • Bobičasto voće
    • Jaka alkoholna pića
      • Rakija od šljiva
      • Ostale rakije
    • Voćarske zanimljivosti
      • Rast
      • Voćarska svakodnevnica
    • Prerada voća
      • Voćna vina
        • Pjenušava vina
        • Kupine
Nalazite se ovdje: Home Voćarstvo

Cookie

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

View e-Privacy Directive Documents

You have declined cookies. This decision can be reversed.

You have allowed cookies to be placed on your computer. This decision can be reversed.

Križevački štatuti

banner

Podijeli...

Najčitanije...

  • Alkoholno vrenje mošta (Alkoholna fermentacija)
  • Preporuka za zaštitu vinove loze - 2016.
  • Kaki jabuka - dobro uspijeva i u kontinenatalnoj klimi
  • Praćenje zrelosti grožđa i određivanje sladora (šećera) u moštu
  • Korekcija kiseline u moštu i vinu: Oduzimanje kiseline - otkiseljavanje i dodavanje kiseline - zakiseljavanje

Traži je zatvoreno

MPS - preporuke je zatvoreno

UPRAVA ZA STRUČNU PODRŠKU RAZVOJU POLJOPRIVREDE I RIBARSTVA
Sve preporuke na jednom mjestu

preporuke mps savjetodavna

Partneri je zatvoreno

basf partneri
logo cedar 12151
agrovil partneri
rast-baznik
kz partneri
Koprivničko-križevačka županija

Poveznice je zatvoreno

  • Općina Dragalić
  • Općina Lovas

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
  • CROCPA

  • Kuća za odmor Briški*** - Lokve
  • Seoski turizam

  • Katalog vinogradara i vinara KcKžŽ
  • Koprivničko-križevačka županija
  • Križevci info
  • Križevci net

  • Sve o jagodama
  • Biologija na webu

  • www.podrum.org
  • Časopis Dobro jutro NS

  • Google
  • Čitatelja na Portalu
Sljedeća kartica

Imamo 320 gostiju i nema članova online


Hrđa šljive (Tranzschelia pruni spinosae)

         Isto kao i kod plamenjače šljive, hrđa u jačem napadu uzrokuje defolijaciju šljive, loše ili nikakvo dozrijevanje plodova, izostanak cvatnje iduće godine i iscrpljivanje voćke tijekom zime (sl. 1). Dakle, jači napad (dosta čest kod nas) može uzrokovati da šljive već u kolovozu potpuno ogole. Ako iza tog napada slijedi jača zima, posljedice su sušenje stabala i grana te propadanje voćke. Napadu podliježu gotovo sve sorte. Osobito su osjetljive ranije sorte, Bistrica (Požegača), te ringlo grupa šljiva.

Opširnije: Hrđa šljive (Tranzschelia pruni...

Siva plijesan jagode (Botrytis cinerea Pers.)

        Siva plijesan jagode (Botrytis cinerea Pers.) je svakako najopasniji uzročnik bolesti jagoda. Može smanjiti urod u neslućenim razmjerima, naročito ako nastupe povoljni uvjeti za razvoj gljivice (učestale kiše i visoka relativna vlaga zraka-uslijed rose). Uzročnik napada plodove dok su još sitni i zeleni, a naročito kasnije u zriobi. Najpovoljnija temperatura za razvoj bolesti kreće se od 15-20° C. Međutim, uzročnik bolesti može inficirati plod na mjestu kapi vode (ako se vlaga zadrži 4-8 sati) uz temperaturu od 13-15° C.

Opširnije: Siva plijesan jagode (Botrytis...

Goji sa Tibeta - ljekovito super voće

        Goji je drvenasta grmolika biljka koja samoniklo raste od davnina i uspijeva na visoravni  Tibeta i Himalaje. Tibetancima u ekstremnim vremenskim uvjetima su bile Goji bobice hrana i lijek, koje su pomogle preživljavanje, dugi i zdrav život. Bobice prekrasne vatrene boje, nazivaju ih i crvenim dijamantima u tradicionalni tibetanski i kineski medicini koriste se već 2000 godina. Bile su prirodna pomoć za malaksalost organizma, za revitalizaciju općeg zdravstvenog stanja, poboljšanje vida, povećanje seksualne moći, olakšanje tegoba bolnih zglobova, zaštitu i bolje djelovanje jetre i srca i za dugovječnost života.

Opširnije: Goji sa Tibeta - ljekovito super...

Asimina novo eko voće

Atraktivna i zanimljiva voćna sadnica.


       Domovina Asimine (Asimina triloba) je Sjeverna Amerika, ima i sinonime kao Indijanska banana, Paw- Paw, jabuka jajne kreme. Indijanci su prvi  upotrebljavali plodove za hranu i koru drveta Asimine za vlakna, zato ima takvo ime Indijanska banana.
 

Opširnije: Asimina novo eko voće

Jagode koje rađaju do kasne jeseni

       Jagoda slasna, mirisava odličnog okusa šumskih jagoda, poželjno prvo voće na vrtu. Ožujak je mjesec u kojem se počnu saditi jagode, mogu se saditi i u travnju i u ljeti u kolovozu.

Opširnije: Jagode koje rađaju do kasne jeseni

Novo stolno grožđe Victoria

       Novija sorta grožđa je nastala križanjem sorti Kardinal x Afus Ali (Regina). Grozd je velik krilast izdužen težine 800 g, sa lijepo raspoređenim bobicama, koje su jajolikog oblika, žute boje. Meso bobice je hrustavo, sočno, skladnog, finog okusa.

Opširnije: Novo stolno grožđe Victoria

Stare sorte jabuka "elifanka", "blatnjača", "srička"…

ZAPIS SA STANARIJE (SALAŠA) GAŠPARA JAGODARA GAJE IZ SLAVONSKOG KOBAŠA

       Na stanariji mi je najljepše u proljeće kad procvjetaju jabuke. Milina je vidjeti ogromne krošnje okićene obiljem cvjetova punih pčela i bumbara, leptire koji oblijeću livade, slušati cvrkut ptica. To jednostavno opija - kaže Gaja

Pročitajte više...

Zimske jagode uspjeh tehnologije hrvatske poljoprivrede

PRVI REZULTATI OPERATIVNOG PROGRAMA „JAGODA“ U KOJI JE UDRUŽENO ŠESNAEST BRANITELJA-ZADRUGARA

       Crvene, sočne, ukusne, svježe… Prvi urod izvansezonskih jagoda u nas, čija je berba trajala od polovine studenog do pred božićne blagdane prošle godine, zainteresirao 640 novih  potencijalnih proizvođača u našoj zemlji

Opširnije: Zimske jagode uspjeh tehnologije...

Liječenje mana šljivovice

         Najčešće mane šljivove rakije su mutnoća, mrka boja, kisela rakija, miris i okus na koščicu, miris na plijesan, na zagorjelo (dimna rakija) te miris i okus na patoku i prvenac (bašicu). Kao što se vidi, podugačak je popis mana rakije i odmah treba reći da se one teško, često samo djelomično uklanjaju. Ipak, odlučan podrumar, koji čim opazi i utvrdi manu svoje rakije, i ne čekajući dugo, pristupi njenom "liječenju" može postići vrlo dobre rezultate.

Opširnije: Liječenje mana šljivovice

Tehnologija proizvodnje vinjaka

        Vinjak je destilat vina, dobiven kod nas po istom tehnološkom postupku kao u Francuskoj konjak. Naziv konjak zaštićen je Međunarodnim ugovorom tako da se pod njim označava piće koje se proizvodi u departmanu Charentes (Šarant), u kojem se nalazi grad Cognac (Konjak), stoga mi taj destilat vina nazivamo vinjak, a Nijemci Weinbrand.

Opširnije: Tehnologija proizvodnje vinjaka

Više članaka ...

  1. Voćarska svakodnevnica
  2. Voćarske zanimljivosti
  3. Rakija od rogača
  4. Dozrijevanje, odležavanje ili starenje rakije
  5. Šljive za rakiju, pekmez, kompot

Stranica 4 od 5

  • Početak
  • Pret
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Sljedeće
  • Kraj

Copyright © 2004.-. Udruga za edukaciju u poljoprivredi i turizmu "Križevački štatuti"