Kaki jabuka - dobro uspijeva i u kontinenatalnoj klimi

        Domovina kakija je Kina i Japan, stoga ga zovu istočna ili zlatna jabuka. Voćna vrsta kaki (Diospyros kaki) izuzetno je lijepa kao stablo. Ima tamno zelene kožnate listove, lijepe cvjetove i plodove. U jesen mijenja boju lišča je i ukrasno drvo, kada lišće počinje opadati, plodovi ostaju na stablu, pustimo ih što duže tako dobivaju na kvaliteti i ubiremo ih  prije jačih mrazeva. Plodove nekih sorti kaki jabuke možemo uživati i izravno ih ubravši sa stabla. Plodovi dozorijevaju u različito vrijeme, ovisno o sorti, vremenu, osunčanosti i osvjetljenosti, te položaju sadnje, nadmorskoj visini, prehranjenosti stabla, itd.

        Stablo kakija razvija piramidastu krošnju, te su donje grane dosta duge. Pri početnom uzgoju, krošnju je potrebno oblikovati po etažama, savijanjem mladih jednogodišnjih izdanaka sa posebnim savijačevima grančica  i kraćenjem grana. Pri sadnji biramo sunčani položaj koji će omogućiti što veću osunčanost tijekom lijeta a posebno jeseni. U sadnu jamu, koja mora biti što veća i što bogatija gnojem, stavljamo i mineralna gnojiva kako bi ih biljka imala na zalihi. Na korijenje, koje prije sadnje kratimo, treba staviti finu humusnu zemlju. Kod sadnje stavljamo i posebne hranljive tablete PLANTELA za sadnju, te AGROGEL za zadržavanje vlage (vode), oboje s višegodišnjem djelovanjem. sl. 1, sl. 2

        Sadnicu treba poduprijeti sa jačim kolcem, po mogućnosti od kestena ili bagrema, za kojeg vežemo sadnicu, koju na proljeće kratimo na onu visinu na kojoj želimo imati krošnju. Izdanke koje trebamo za vođenje i oblikovanje krošnje uzgajamo tako da pustimo rasti samo one izdanke koje trebamo, dok ostale odstranimo. Mlade izdanke obavezno savijamo s posebnim nastavcima  za savijanje grana da ne rastu okomito, jer je drvena masa kakija krhka i pod težinom plodova može se slomiti. Kod nas možete dobiti nastavke za savijanje grana i uputstva za uporabu, a preporučam ih za brzu i jednostavnu uporabu za sve vrste voćnih sorti.

        Dvije do tri godine poslije sadnje, kada je krošnja već razvijena, iz pupoljaka se počinju oblikovati cvijetovi koji cvatu 14 – 20 dana, početkom lipnja i koje obilazi mnoštvo pčela. Cvijetovi kakija su pretežno ženski, a mogu biti i dvospolni. Plodovi se mogu razviti i bez oprašivanja i oplodnje, te za takve plodove možemo reći da su nastali partenokarpno. Takvi plodovi nemaju sjeme, dok plodovi oprašeni muškim cvjetovima imaju sjeme. sl. 3, sl. 4

        Plodovi kakija su jabučnog tipa, a ovisno o sorti mogu biti plosnati, okrugli ili duguljasti, različite debljine. Stablo u vegetaciji samo otpušta plodove, jer kaki ima tu mogućnost da sam obavi tri otpuštanja plodova, čime regulira svoju rodnost. U jesen ostavljamo plodove na stablu da što bolje dozore, no svejedno ih uberemo prije jačih mrazeva. Obiranje obavljamo pomoću produženih škara, jer su peteljke plodova skoro sraštene s granama. Plodove po obiranju slažemo u kutije tako da su pregledni, te ih odlažemo u hladan prostor. Plodovi su bogati vitaminom A i sadrže kalij, kalcij i željezo, te vlakna koja blagotvorno djeluju na probavu. Ukoliko želimo da su plodovi prije za konzumaciju i  slađi, slažemo ih u pvc vrećicu u kojoj se nalaze jabuke ili banane, pa plodovi kakija nakon nekoliko dana postanu potpuno zreli.

        Tijekom zimskog mirovanja sadnica bez posljedica može podnijeti niže temperature, pod uvjetom da takve temperature ne traju predugo. Stoga preporučam da se prve dvije godine sadnica zimi štiti oblogom od lišća, slame, borovih grana na području korjenja. Stablo pak zaštitimo debelim slojem paprati, slame ili kukuruzovine kojeg omotamo pvc folijom kako bi spriječili vlaženje obloge i to samo onda kada nastupa hladna i duga zima.

        Kaki stablo po potrebi orezujemo, odstranjujemo nepotrebne izdanke, savijamo novoizrasle izdanke, te ukoliko je potrebno, grane s puno plodova vežemo sa špagom za jače grane ili ih podupiremo dodatnom potporom. Vršimo dohranjivanje azotom, fosforom i kalijem, stajskim gnojem ili Biogrenom, a gnojivo zakopavamo u zemlju oko sadnice. Prskanje protiv bolesti i štetnika nije potrebno. sl. 5, sl. 6

        Kod nas u Krškoj Vasi pored Brežica imamo sadnice kaki jabuke koji rastu i daju plodove u većim posudama, ali i različite sorte koje svake godine bogato rode, što je vidljivo i na proloženim fotografijama. Imamo posađene slijedeće sorte: KAKI TIPO, HACHIYA, HIRATANE, ROJO BRILLANTE, plodovi moraju dozorjevati pohranjeni u klijeti, Imamo i sorte koje možemo uživati (brati) izravno sa stabla, to su tako zvani tvrdo užitni plodovi, to su sorte: VANIGLLIA (Vanilija), O`GOSHO, JIRO, FUYU. Kod tih  sorti se ponekad javljaju plodovi koji moraju neko vreme stajati (uzoriti), da su dobri za konzumacijo i isto su tvrdi i jedemo ih kao jabuke sa korom. Po mome izkustvu imamo ponekad više plodova na stablima kaki jabuka u kontinentalnom dijelu Slovenije nego imaju u primorskoj klimi.

        U Krškoj Vasi možete nabaviti sadnice 8 sorti kaki jabuke za jesenju sadnju u 10-om mjesecu, isto i za proljetnju sadnju,  neke sorte su uzgojene u kontejnerima ili sa golim korijenom, a sve informacije, o sadnji i uzgoju možete dobiti kod nas - u tvrtki Rast.

  • Slika 1 - Sadnica kaki tipo
  • Slika 2 - Sadnica Kaki vanilija
  • Slika 3 - Kaki sadnica s plodovima zimi
  • Slika 4 - Kaki plodovi u jesen
  • Slika 5 - Kaki tipo - zreli plod
  • Slika 6 - Kaki hachiya zanimljiv oblik ploda

Anton  Baznik 

Tvrtka "Rast"
Krška vas kraj Brežica
telefon: + 386-7-49-59-344
mobitel: +386-31-678-217
E – mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.