"Vigred" - nova sorta trešanja

        Nova sorta trešnje pod imenom VIGRED selekcionirana je kod nas u Sloveniji. Sorta Vigred križanac je sorti Germersdorfer x Burlat i kao takva priznata je 1999. godine. Nova sorta zaslužuje pozornost zbog svojih izvarednih odlika i jedna je od glavnih sorti slovenskog voćnog izbora za trešnje.

      Rast nove sorte jest srednje bujan, donekle raširen, grane lijepo obrastaju. Cvate srednje kasno i obilno, a u neugodnim vremenskim uslovima cvatnja kasni.  Cvijet je velik, a takav je i list. Ima odličnu rodnost, a dozorijeva u trećem trešnjin-om tjednu. Njezina se rodnost vidi na priloženim fotografijama, a plod je velik, srcolik, težak od 7 – 10 grama. Plod je slijedećih dimenzija: visina 24 mm, širina 22 mm i deblina 26 mm. Kožica ploda je žarko do tamno crvene boje, blista se, a meso je čvrsto i lijepo se odvaja od koštice, koja je sitna. Plod ima srednje dugu peteljku. Prilikom višegodišnjeg uzastopnog ocjenjivanja ploda, ova sorta dobila je odlične ocjene.

        Vigred je sorta vrlo otporna na uobičajene bolesti, a u usporedbi s ostalim sortama nije osjetljiva na mraz. Plodovi su otporni na pucanje i dobro se skladište.

        Budući da znamo kako ima puno sorti trešanja, od vrlo ranih koje dozorijevaju u prvom trešnjinom tjednu, sve do onih čije je dozorijevanje raspoređeno u drugi, treći, četvrti, peti, šesti i sedmi  trešnjin tjedan, možemo sorte trešnja rasporediti po vremenu dozorijevanja. Na rodnost trešanja utječu različiti čimbenici, a opisati ću samo neke najvažnije.

        Kod trešnja je važno međusobno oprašivanje. Važno je vrijeme u razdoblju cvjetanja, jer u kišovitom i hladnom vremenu i pri temperaturama ispod 12°C ne lete pčele, koje su glavni oprašivači trešanja. Optimalne temperature u razdoblju cvjetanja je oko 16° – 17°C. Cvijetovi su u toj fazi osjetljivi na cvjetnu moniliju (glivična bolest), koja uzrokuje truljenje cvijeta i posljedično sušenje izdanaka. Stoga preporučam prskanje u fazi mirovanja, zimsko ili pretproljetno, sa sumpornom vapenom otopinom ili bakrenim pripravcima, te prskanje u puni cvijet sa za to predviđenim sredstvima. 

        Važno je dognojivanje i dohranjivanje putem lišča, jer slaba prehranjenost stabla trešnje utječe na smanjenu reprodukciju cvijetnih pupova (brsta) i otpadanje plodova. Isto tako, preporučam kraćenje predugih izdanaka i savijanje grana sa posebnim savijačima grana, čime pospješujemo obrastanje (formiranje )cvijetnih pupova za slijedeću godinu.

        Ukoliko raspolažemo manjim prostorom namjenjenim trešnjama, sadimo nisko sadnico trešnja cijepljeno (kalemljeno) na patuljasto podlogu Gisela 5, koja osigurava nisku rast trešnja, omogućuje gušće sađenje i daje bržu rodnost. Ukoliko želimo imati veća i snažnija stabla trešnje onda sadimo kalemljene na podlozi Maxsma (Maksma) 14, Gisela 6, sjemenjak trešnje i na rešeljiku za teža, siromašnija i neugodna zemljišta. U Krškoj Vasi pored Brežica imamo i sorte trešnje koje su samooplodne (samooprašive ), tako da oprašuju sebe i druge sorte. To su sorta trešnja (samoprašive ) Isabella, Celeste, New star, Sunburst, Lapins, Sweetheart. Trešnju Vigred cijepljene na različite podloge možete dobiti kod nas u Krškoj Vasi pored Brežica.

      Sadni materijal i sve dodatne informacije možete pronaći u Brežicama (Slovenija) u tvrtki Rast.

Anton  Baznik 

Tvrtka "Rast"
Krška vas kraj Brežica
telefon: + 386-7-49-59-344
mobitel: +386-31-678-217
E – mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.