Nove sorte trešanja niskog rasta

        Trešnja je prvo voće koje navješćuje ljeto i raste u gotovo svakom voćnjaku. Do sada su one bile cijepljene na različitim podlogama, o kojima je ovisila i veličina voćke. Branje zrelih plodova na visokim je voćkama otežano, jer su najkvalitetniji plodovi na vrhu i krajevima grana. Nemoguće je zaštititi voćku od ptica, a krošnje ujedno zauzimaju velik prostor.

        Sada se mogu odabrati i sadnice trešanja  niskog rasta, kalemljene na novi trešnjevi podlozi Gisela 5, koje rastu u visinu 2,5 - 3 m, ovisno o uzgoju, rastu i terenu. Voćke se sade na udaljenosti jedna od druge 2,5 - 3 m, što omogućuje više voćaka na manjem prostoru. Sorte su izvanredne kakvoće, od ranih poluhrustavih do hrustavih. Vrijeme sazrijevanja od ranih do kasnih sorti je sedam tjedana.

        Imamo sorte i sadnice raspoređene po vremenu zoridbe, sorte su poredane od ranih do kasnih po vremenu zoridbe: KASINOVA RANA, RIVERSOVA RANA, AERLY BURLAT; BURLAT, BIGARREAU MOREAU, ISABELLA, VIGRED, CELESTE, GIORGIA, GARNET, NEW STAR, STARKING HARDY GIANT, CANADA GIANT, HUDSON, NORDWUNDER, SYLVIA, VAN, SUNBURST, NAPOLEONKA, POPOVKA, SUMMIT, GERMERSDORSKA, BING, LAPINS, KRALJICA TRGA, KORDIA, REGINA, KARNIJEVKA, SWEETHEART, DENISENOVA ŽUTA.

        Nove trešnjine podloge, kao što je Gisela 5, omogućuju cijepljenje (kalemljenje) tako da dobivamo takozvane patuljaste sadnice trešanja . Na tim podlogama rađanju trešnje već drugu godinu nakon sadnje. Maksimalna je iskoristivost od 5. do 6. godine nadalje. Plodovi se beru praktički sa zemlje, pa se uloženo brže i vrati. Neke od tih sorta su samooplodne, omogućuju natapanje, naknadno gnojenje, savijanje grana i rezidbu.

        Trešnje niskog rasta brzo ulaze u rodnost, što se vidi na priloženoj fotografiji. Kalemljenje na podlozi Gisela 5 napravio sam u kolovozu 1997., a u jesen sljedeće godine sadnica je bila posađena na određeno mjesto. Sadnica je imala već oblikovanu krošnju s nekoliko izdanaka, koje sam na proljeće 1999. skratio i savinuo s posebnim nastavcima za savijanje grana. Voćku sam posadio pod određenim kutom, a time sam sadnici još dodatno zaustavio rast u visinu. Sadnica trešnje je u proljeće 2000. bujno cvjetala, ali kako u blizini nije bilo sadnice trešnje druge sorte koja bi istodobno cvala, morao sam omogućiti oprašivanje tako da sam na držač objesio kantu napunjenu vodom, te dodao gnojivo Plantela za cvjetajuće biljke. U kantu sam stavio nekoliko cvjetajućih grana drugih sorti trešnje, koje sam donio s drugog mjesta. Svaki sam dan otopinu promješao i grane stavljene u otopinu skraćivao škarama za jedan centimetar, pa su normalno crpile vodu i cvale. Oprašivanje je uspjelo i voćka je bogato rodila. Na taj je način prikazano kako lako možemo pomoći kod svih vrsta voćaka u kojih  imamo problema sa oprašivanjem, a u blizini nemamo primjerenog oprašivača. Kod nas u Krškoj vasi kod Brežica imamo i trešnje već posađene na tim podlogama.

        Nove i zanimljive, patuljaste trešnje različitih sorti mogu rasti i u malo većim posudama s dodatkom AGROGELA za zadržavanje vlage u zemlji. U proljeće, kad procvatu i imaju plodove, lijep su ukras pred kućom, na terasi ili na balkonu… Zauzimaju malo prostora, jer se posuda sa sadnicom može premještati.

        Sadni materijal i sve dodatne informacije možete pronaći u Brežicama (Slovenija) u tvrtki Rast.

Anton  Baznik 

Tvrtka "Rast"
Krška vas kraj Brežica
telefon: + 386-7-49-59-344
mobitel: +386-31-678-217
E – mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.