Stare sorte jabuka

        U svijetu je sve više prisutan trend potražnje voća koje je ekološki proizvedeno i nije uopće ili je u manjoj mjeri prskano. Obnavljaju se stari travnati voćnjaci i sade se stare sorte voćaka, koje su otporne i visokog rasta. Dugoročni cilj takvog trenda jest očuvanje starih i autohtonih sorti voćnih sadnica. Takvo očuvanje ima značajnog utjecaja i na mnoge ostale biljne i životinjske vrste, a značajno je i u ekološkom smislu zbog smanjenja zagađivanja okoliša.

        Tako je prisutan i trend potražnje za starim sortama jabuka. Stare sorte jabuka traže se kako za konzumaciju, tako i za pripravljanje soka, jabučnog octa, rakije, te sušenje. Mi cijepimo stare sorte jabuka na niske M9, srednje MM 106 i visoke podloge na sjemenjak, isto imamo na tim podlogama kalemljene i novije sorte jabuka. Takve se sadnice sade kod nas u jesen, i odmah kad je kraj zime i zemlja je ugrijana od sunca se može nastavit sa sadnjom. 

        Mi u Krškoj Vasi pored Brežica svake godine organiziramo izložbu voća, koja traje od kraja lisopada, pa sve do proljeća, sve dok se plodovi mogu očuvati. Izloženo je i oko 130 sorti jabuka. Većinom su to stare sorte, no imamo i nove, otpornije sorte. Izložba obuhvaća i kruške, nashi, mušmule, dunje, orahe, kestene, oskoruše, žižule, kivi, kaki, asiminu i druge vrste, što možete vidjeti.

STARE SORTE JABUKA:

        Vrijeme zriobe pojedine sorte može biti i drugčije sve ovisi o području sadnje, vremenu, nadmorskoj visini idr.

        BELIČNIK: Plodovi su do srednje debeli sa zelenkastom do blijedo žutom kožicom. Meso je bijelo, prhko, prijatnog slatko – kiselkastog okusa. Dozrijeva oko 20. srpnja.

        CRVENI ASTRAHAN:  Plodovi su srednje debeli i okruglog plosnatog oblika. Plod je cijeli pokriven grimizno crvenom bojom i modrikastom voštanom presvlakom. Meso je bijelo, a tik pod kožicom crvenkasto, sočno i prijatnog okusa. Dozrijeva oko 25. srpnja.

        ŠARLAMOVSKI: Plodovi su srednje debeli i okruglog plosnatog oblika. Kožica je zelenkasto žuta s intenzivno crvenim prugama. Meso je žućkasto – bijelo, prhko, sočno i kiselkasto. Dozrijeva nakon 15. kolovoza.

        GRAFENŠTAJNC: Plodovi su srednje debeli i okruglog plosnatog oblika. Kožica je glatka, donekle masna, žute boje, a na sunčanoj strani svijetlo crvena, prugasta i šarena. Meso je žućkasto – bijelo, prhko, sočno, mirisno i slatko – kiselkastog okusa. Dozrijeva krajem kolovoza.

        ŠARENI KARDINAL: Plodovi su debeli do vrlo debeli, nejednakomjerno razvijeni i grbavi. Kožica je slamnato žute boje s crvenkastim prugama koje su mjestimično izbrisane. Meso je žućkasto – bijelo, rahlo vinsko – kiselkastog osvježavajućeg okusa. Dozrijeva krajem kolovoza ili početkom rujna. 

        LORD LAMBOURNE: Plodovi su srednje debeli, plosnato okrugli, ravnomjerno razvijeni. Kožica je pomalo hrapava, žućkasto – crvena, na sunčanoj strani zagasito narančasta do smeđecrvene, s jakom voštanom presvlakom. Meso je bijelo do krem, donekle grube strukture, sočnog kiselkastog okusa. Dozrijeva oko 10. rujna. 

        ZLATNA PRAMENA: Plodovi su srednje debeli, okrugli, zlatno žute boje koja se prelijeva u narančasto – crvenu s crvenim prugama. Meso je čvrsto, sočno, mirisno, prijatnog okusa. Dozrijeva oko 10. rujna.

        KOKSOVA NARANČASTA RENETA: Plodovi su srednje debeli, plosnati, prema dnu blago koničan. Kožica je žuto zelena, pokrivena crvenim prugama. Meso je sočno, topi se u ustima, odličnog slatko kiselkastog okusa. Dozrijeva oko 10. rujna.

        JONATHAN: Plodovi so srednje debeli, prilično simetričnoga, okruglastokoničnog oblika.Kožica je zelenkastožute, na večom delu ploda je prekrivena živahnom vinskocrvenom bojom. Meso ploda je žučkastobijele boje , čvrsto, sočno, skladnog punog okusa sa ugodnom kiselinom i aromom. Dozrijeva nakon 15. rujna.

        JAKOB LEBEL: Plodovi su debeli do vrlo debeli, plosnati i okrugli. Kožica je zeleno žuta, u manjem dijelu crvena. Meso je sočno, vinsko kiseloga okusa. Dozrijeva nakon 20. rujna.

        HERBERTOVA RENETA: Plodovi su debeli, okrugli i blago spljošteni. Kožica je zelenkasto žuta, na sunčanoj strani crvena. Dozrijeva nakon 20. rujna.

        DOLENJSKA VOŠČENKA: Plodovi su debeli, okrugli i spljošteni. Kožica je svijetlo zelena a kasnije voštano žuta. Meso je prhko, sočno, slatko kiselkastog prijatnog okusa. Dozrijeva krajem rujna.

        LEPOCVETKA: Plodovi su srednje debeli do debeli. Kožica je limun žute boje, posuta točkicama. Meso je aromatično, sočno, prijatnog okusa. Dozrijeva u drugoj dekadi rujna. sl. 1

        BOSKOPSKI KOSMAČ: Plodovi su debeli, okrugli i spljošteni. Kožica je hrapava, zelenkasto smeđa, na sunčanoj strani crvenkasta. Meso je žućkasto, na početku čvrsto, prhko, sočno, dobrog okusa s  prijatnom kiselinom i aromom. Dozrijeva oko 30. rujna.

        KANADA: Plodovi su spljošteni i okrugli, nepravilnog oblika, debeli do vrlo debeli. Kožica je hrapava, posuta velikim smeđim pjegama, zelenkasto žute boje. Meso je čvrsto, a kasnije postej prhko, sočno, prijatnog okusa s ponešto kiseline. Dozrijeva oko 30. rujna.

        OVČJI NOS: Plodovi su sitni do srednje debeli, duguljasti, suženi prema dnu, a u presjeku izgledaju kao ovčja glava, po čemu je sorta i dobila ime. Kožica je žuta, na sunčanoj strani zagasito crvena. Meso je bijelo, hrskavo, sočno, prijatnog slatkog okusa, blago kiselo. Dozrijeva krajem rujna i početkom listopada. sl. 2

        CAREVIĆ: Plodovi su srednje debeli, spljošteni i okrugli. Koža je zelenkasto žuta, na sunčanoj strani crvenkasta. Meso je sočno, topi se u ustima, slatko – kiselkastog okusa. Dozrijeva oko 1. listopada.

        ANANAS RENETA: Plodovi  su sitni, jajastog oblika. Kožica je zelenkasto žuta, ponekad na sunčanoj strani narančasto crvena. Cijeli je plod posut sitnim točkicama. Meso je sočno, slatko kiselkasto sa svojsvenom prijatnom aromom. Dozrijeva oko 1. listopada.

        BAUMANOVA RENETA: Plodovi su srednje debeli, splošteni i okrugli. Široka čašna jamica je okružena blagim naborima. Kožica je glatka, žuta s crvenim prugama. Meso je donekle grube strukture, slatkog okusa. Dozrijeva oko 1. listopada. 

        GORIŠKA SEVKA: Plodovi su srednje debeli do debeli, spljošteni i okrugli. Kožica je glatka, svijetlo žuta, na sunčanoj strani crvenkasta, odnosno crvena. Meso je čvrsto, sočno, slatko s malo kiseline. Dozrijeva nakon 1. listopada.

        DAMASONSKI KOSMAČ – LEDROVKA: Plodovi su srednje debeli, donekle spljošteni. Kožica je žućkasto zelena, prekrivena s hrapavom smeđkasom presvlakom. Meso je sočno, prijatnog slatko kiselog okusa. Dozrijeva oko 1. listopada. sl. 3

        ŠTAJERSKI POGAČAR: Ima i nekoliko sinonima: kolačara, božičnica, tanjirača, koturača, krugla i drugo. Plodovi su srednje debeli do debeli, splošteni, odnosno oblika pogače, rebrasti i grbavi. Kožica je glatka, ponekad mrežasto smeđkasta, zelenkasto žuta, na sunčanoj strani prekrivena smeđe crvenom do tamno crvenom zagasitom bojom, koja u klijeti dobiva voštanu presvlaku. Meso je zelenkasto bijelo, sočno, vinsko kiselog prijatnog okusa. Dozrijeva u prvoj polovici listopada.

        LONDONSKI PEPING: Plodovi su srednje debeli, plosnatog okruglog oblika, s naznačenih pet rebara prema dnu. Kožica je glatka, masna i zelene boje, koja pri skladištenju požuti. Na sunčanoj strani ima bakreno crvenu boju. Meso je sočno, topi se u ustima, odličnog je okusa. Dozrijeva oko 10. listopada. 

        BIJELI ZIMSKI KALVIL: Plodovi su srednje debeli do debeli, široko konični i nesimetrični. Kožica je blijedo zelene i žute boje, a na sunčanoj se strani javljaju smeđkaste, odnosno narančasto crvenkaste pjege. Meso je zelenkasto do bijelo, sočno i prhko, blago kiselkasto s izninmo ukusnom aromom. Dozrijeva sredinom listopada. sl. 4

        ŠTAJERSKI MOŠANCELJ: Plodovi su sitni, okruglog valjkastog oblika. Kožica je čvrsta, donekle masna, zelenasto žute boje, na sunčanoj strani blago crvena. Meso je čvrsto, sočno, prijatnog slatko kiselkastog okusa i aromatično. Dozrijeva sredinom listopada.

        GORENJSKA VOŠČENKA: Plodovi su debeli, okrugli i plosnati, na dnu rebrasti s voštanom presvlakom. Koža je svijetlo žuta, na sunčanoj strani crvena. Meso je čvrsto, kiselkasto i sočno. Dozrijeva sredinom listopada.

        KRIVOPECELJ: Plodovi su duguljasti, srednje debeli do debeli. Većina plodova ima bradavicu u peteljkinoj jamici koja odmiče peteljku u stranu. Kožica je tanka, svijetlo žute boje, većim diejlom pokrivena crvenom bojom i prugama. Meso je čvrsto, sočno, osvježavajućeg slatko kiselog okusa. Dozrijeva početkom listopada. sl. 5

        ONTARIO: Plodovi su debeli, plosnati i rebrasti. Kožica je zelenkasto žuta, na sunačnoj strani crvenkasta. Meso je vrlo sočno, kiselkastog osvježavajućeg okusa. Dozrijeva nakon 20. listopada. 

        ŠAMPANJSKA RENETA: Plodovi su srednje debeli, plosnatog oblika i rebrasti. Kožica je zelena, kasnije dobiva žuti preljev, na sunčanoj strani je crvenkasta. Meso je sočno, izrazito kiselog okusa. Dozrijeva u drugoj polovici listopada.

        ZVONČASTA JABUKA: Plodovi su veliki, nesimetrični, srednje debeli do debeli, izduženog koničnog oblika, slični zvonu, po čemu je ova osrta dobila ime. Kožica je slamnato žuta, na sunčanoj strani blago narančasta do crvenkasta. Meso je bijelo, čvrsto, manje sočno i kiselkasto. Dozrijeva krajem listopada. 

        BOBOVEC: Plodovi su srednje debeli, duguljasti, zelene boje s crvenkastima prugama. Meso je izvanredno čvrsto, sočno i kiselkastog okusa. Dozrijeva u zadnjoj dekadi listopada.

        Sadni materijal i sve dodatne informacije možete pronaći u Brežicama (Slovenija) u tvrtki Rast.

Anton  Baznik 
Tvrtka "Rast"
Krška vas kraj Brežica
telefon: + 386-7-49-59-344
mobitel: +386-31-678-217
E – mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.