Američka borovnica

        U ovo vrijeme dok nije smrznuta zemlja se mogu saditi sve vrste voćaka, među njima je i AMERIČKA BOROVNICA (Vaccinium carymbosum L.),  sadnice su uzgojene u kontejnerima, koje imaju dobro razvijen korijen, preporučuje se sadnja trogodišnjih sadnica. Jesenja sadnja je povoljnija, borovnica ima bolje uvjete za rast u sljedećoj godini, sadnice imaju snažnije izdanke i brže se razvijaju, plodove imaju već sljedeću godinu.

       Sadnja borovnica se obavlja u to pripremljene kanale ili iskopane sadne jame u kojima mora biti odgovarajuća kisela struktura zemlje, bogata humusom i pognojena. Sorte se sade različite, zbog međusobnog oprašivanja i različitog vremena zorenja plodova, s obzirom da postoje rane, srednje rane i kasne sorte borovnica. Razmak sadnje sadnica u redu je 1m do 1,2m to važi za manje bujne sorte američke borovnice, sorte su: EARLIBLUE, BLUETTA, SPARTAN, i DUKE, ostale sorte sadnica se sade na 1,5 m u redu. Između redova je razmak sadnje od 2,5 m nadalje, sve ovisi o načinu obrađivanja (košnja, malčarenje, gnojenje, itd…) tome prilagodimo razmak između redova. sl. 1, sl. 2

        Nasadi borovnice traju najmanje 20 do 30 godina (u Americi 70 godina), kad se žbun izrodi je potrebno pomlađivanje, izrezivanje starih grana, da izrastu novi izdanci, koji daju krupne plodove, potrebno je i pojačano gnojenje pojedine sadnice ili cijelog nasada.

        Visoko grmasta borovnica se može uspješnu gajiti na manjim nadmorskim visinama, iako uspjeva i na većim visinama do 1.000 m, gdje treba saditi ranije i sredne sorte po vremenu zorenja. Dobro uspjeva i na sjenovitim područjima posađena iza kuće, iza drveća ili posađena u veću teglu, ili posađena u vrtu, borovnica je otporna  na zimu, mrazove i na bolesti zato prskanje nije potrebno. Zorenje pojedine sorte traje od 3 do 5 tjedana, pojedina sorta se bere postupno po intervalima 4 do 7 puta, sve je odvisno o vremenu i području sadnje, zato ću navesti informativni početak zorenja pojedinih sorti:

SortaDoba sazrijanjaVrsta
EARLIBLUE, BLUETTA, IVANHOE, SPARTAN, DUKE Od sredine do kraja mjeseca lipnja Rane sorte
BLUECROP, BLUERAY, BERKELEY Od početka do sredine 7 mjeseca Srednje rane sorte
JERSEY, COVILLE, HERBERT, ELLIOTT Od sredine 7 mjeseca nadalje Kasne sorte

        U punoj rodnosti je prinos po jednom grmu od 8 do 12 kilograma plodova, plodovi su krupni, sve zavisi o sortama i uslovima rasta, prehranjivanju, navodnjavanju. Zreli plodovi se beru u veće gajbice (sandučiće), tako da nisu u debelom sloju, voze  se doma, gdje se sortiraju i pakuju u različitu ambalažu. Plodovi imaju poznata ljekovita svojstva, mogu se sušiti, zamrzivati i prerađivati. sl. 3, sl. 4

        U ponudi imamo trogodišnje sadnice američke borovnice više sorti, savjetujemo o  sadnji, orezivanu i uzgoju američke borovnice. Sve dodatne informacije možete pronaći u Brežicama (Slovenija) u tvrtki Rast.

  • Slika 1 - Američka borovnica u svibnju sa puno cvijetova (4 godišnja sadnica raste i rodi u posudi)
  • Slika 2 - Američka borovnica Earliblue
  • Slika 3 - Američka borovnica pred zriobu
  • Slika 4 - Američka borovnica pred berbu

Anton  Baznik 

Tvrtka "Rast"
Krška vas kraj Brežica
telefon: + 386-7-49-59-344
mobitel: +386-31-678-217
E – mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.