Azijska kruška ili nashi

        Azijska kruška ili nashi (Naši) je nova voćna vrsta, podrijetlom, kao što joj i ime govori, iz Azije. Njezini su plodovi slični jabukama, boja je smeđkasta do zlatnožuta, s iznimkom japanske vrte nashija, koja je žutozelena. Osobite su i točkice po plodu, kojeg je meso izvanredno sočno, hrustavo i aromatično. Nashi vrlo povoljno djeluje na ljudski organizam, jer pospješuje izučivanje vode i smanjuje količinu otrovnih tvari u tijelu, te što je posebno zanimljivo – ublažava učinak alkohola.

        U Krškoj Vasi pored Brežica sam godine 1992. / 93. probno cjepio nashi na različite sorte krušaka i dunju, pa i na podlogu jabuke. Na jabuku su se cjepovi primili, pa čak i cvjetali, no nisu rasli, čime sam se uvjerio kako nashi s jablanom nije kompatibilan. To me je uvjerilo kako nashi nije križanac između jabuke i kruške, kao što neki tvrde. Nashi nije skladan niti sa dunjom, stoga u tom slučaju zahtjeva posrednu podlogu.

        Na kruški je prijem cijepa očekivano bio idealan, a kao najidealniji posrednik pokazale su se sorte krušaka hardy i pastorčica. Imam posađena 16 godina stara stablja nashija koja imaju bogati urod, što je vidljivo i na fotografijama.

        Kod  uzgoja  stabla potrebno je izdanke savinuti, jer imaju vrlo okomit rast. Za savijanje mladih izdanaka upotrebljavam posebne savijače grana za brzo savijanje, koje stavljam na novo izrasle izdanke. Cijeli postupak savijanja grančica traje nekoliko sekundi. Navedeni postupak potreban je većini vrsta voćaka u razdoblju od svibnja do kraja srpnja, kako bi se pobudilo formiranje cvijetnih nastavaka za slijedeću godinu.         Cvjetovi naši kruške su vrlo privlačni pčelama, a različite vrste nashija se oprašuju međusobno, isto se oprašivanje može izvršiti i s kruškinim cvijetovima. Cvjetni nastavak je obilan, kao i  brzi urod, zato je  plodove potrebno prorijediti.

        Sorta KOSUI dozrijeva 10 dana prije kruške vilijamovke, sorta SHINSSEIKI dozrijeva isto kada i vilijamovka, dok sorte HOSUI i NIJISSEIKI dozrijevaju 10 dana nakon vilijamovke.

        Plodovi se mogu ubirati i koristiti izravno sa stabla, što je odlika proljetnih sorti, koje su nešto manje postojane od jesenskih, primjerenijih za zimsko skladištenje. Plodovi jesenskih sorti skladište se u podrumu i hladionicama. Plodovi nashija najukusniji su kada su ohlađeni, pa možemo uživati u njima kao u "piću na peteljci". Isto tako, izvrstan su dodatak voćnim i pikantnim salatama. Nashi, kojeg beremo izravno sa drveta, daleko je ukusniji od onoga kojeg možemo susresti na policama trgovina.

        Rodnost nashija je izvanredna, a prije svega brza. Prirast je iznad očekivanja, stoga se može očekivati kako će se navedena nova voćna vrsta kod nas brzo raširiti.

        Nova voćna vrstu Benita je križanac između nashija i kruške.

        Sadni materijal i sve dodatne informacije možete pronaći u Brežicama (Slovenija) u tvrtki Rast.

Anton  Baznik 

Tvrtka "Rast"
Krška vas kraj Brežica
telefon: + 386-7-49-59-344
mobitel: +386-31-678-217
E – mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.