Žižula – Kineska datulja
Žižula (Zizyphus Jujuba L.), sinonimi Žižola ili Čičimak, nazivaju je Kineska datulja, sadnica mogu uspjevati kako u primorskoj klimi, kako i u kontinetalnom dijelu zemlje. Posebnost i značajnost Žižule je da ima kasnu vegetaciju u svibnju i postupno cvatnju dva mjeseca, i isto tako postupno zore plodovi.
Drvo ove vrste je vrlo zanimljivo zbog svog oblika. Zgrbljene, donekle viseće i povijene grane imaju naznačenu smeđe crvenu boju, više ili manje su obrasle oštrim trnjem iza kojih iz naznačenih brstova u svibnju izrastaju lisne grančice dužine do 25 cm na kojima se nalaze manji listovi, koji su duguljasti, kožnati, sjajni, blago nazubljeni s tri uzdužne žile, na kojima se formiraju cvatovi i plodovi. Po završetku vegetacije grančice sa listovima upadaju. sl. 1, sl. 2
U svibnju, pa sve do kolovoza, se na zaliscima razvijaju manji cvjetovi žute boje prijetnog mirisa, koji su dvospolni i vrlo privlačni pčelama. Plodovi, koji su zelene boje, jajasti su i duguljasti oblike masline, ili su sorte sa krupnim plodovima blago kruškoliki ili jabukastog oblika ploda, sve je ovisno o sorti.
U rujnu plodovi počinju mijenjati boju na blago bijelo do žučkasto, a nakon toga se od peteljke prema dolje počinju bojati izrazito sjajnom smeđe crvenkastom ili smeđom bojom. Plodovi žižule se mogu koristiti u rujnu i listopadu, odmah kad se dobiju boju, postupno dozriju i tada im se površina nabora i meso omekša u kome se nalazi duguljasta koštica. sl. 3, sl. 4
Meso je blijelo žuto, prijatnog kiselkasto slatkog okusa. Plodove koristimo svježe ili sušene. Od plodova žižule radimo marmelade, sokove i rakiju, ako plodove stavimo u rakiju imamo specijalno piće. Zbog visokog sadržaja korisnih sastojaka i vitamina C, plod žižule upotrebljavamo za sniženje krvnog tlaka i za lječenje želučne i crijevne tegobe. Lišće, kora i biljna masa koristi se u farmaciji za izradu raznih lijekova i čajeva. Iz svog izkustava, savetujem, ako nekoga boli želudac ili ima želučne grčeve, neka ubere i pojede plod ili dva žižule, makar i pola zrijele, u vrlo kratkom vremenu će prestat bolovi i grčevi u trbuhu.
Stablo, koje je izuzetno dekorativno i ljeti i zimi, kada odbaci ljetne izrođene izdanke s listovima, u razdoblju mirovanja podnosi temperaturu i do -25°C. U ljetnom je razdoblju otporna na sušu i ne treba je prskati protiv bolesti. Stablo narasta 2 – 5 metara u visinu, što je ovisno o vrsti uzgoja, jer žižulu možemo oblikovati kao grm ili kao stablo. Obrezivanje skoro nije potrebno, odstranjuju se samo suhe grane ili one koje previše izrastaju iz krošnje. Sadnja žižule slična je i kao kod drugih voćnih vrsta, a trebamo izbjegavati sadnju na područjima gdje je teško i nepropusno tlo koje zadržava vodu. Stablo žižule donosi plod već u trećoj godini nakon sadnje. sl. 5, sl. 6
U Krškoj Vasi pored Brežica imamo različite sorte žižule, posađene u posudama i vani, koje nam lijepo rode. Kod nas možete dobiti sve dodatne informacije i možete vidjeti plodove i nabaviti tri sorte sadnica Žižule za sadnju.
-
Slika 1 - Plodovi domaći sitniji plod i krupni plod
-
Slika 2 - Potpuno zreli plodovi krupni plod
-
Slika 3 - Sadnica žižule u ljeti
-
Slika 4 - Cvatnja i postupno formiranje plodova
-
Slika 5 - Krupni plod jabučastog oblika prije zorenja
-
Slika 6 - Krupni plod kruškastog oblika postupno dozrijevaju
Anton Baznik