Aronija malo poznato jagodasto voće

        Crnoplodna aronija (Aronia Melanocarpa L.), sadnica raste kao grm visok 1,5 – 2,5 m, bujnog je rasta, a rezidbom je oblikujemo i kao manje drvo. Njezina posebnost je otpornost na zimske niske temperature i kasne proljetne mrazove, a uspijeva i na manje plodnim tlima. Dobro podnosi sušu, otporna je na bolesti i štetnike, stoga prskanje nije potrebno.

        Aronija je listopadni grm, koji možemo oblikovati i kao ukrasni grm koji cvate u svibnju bijelim cvjetnim grozdovima. Oprašuju je pčele i vjetar, a u jesen listovi mijenjaju boju u crvene nijanse, te je možemo uzgajati i kao ukrasnu biljku.

        Aroniju uvrštavamo u skupinu jagodičastog voća. Njezina domovina je sjeverna Amerika, dok je kao voćna vrsta najraširenija u državama bivšeg Sovjetskog Saveza. Poznato je kako su nakon nuklearne katastrofe u Černobilu plodovi aronije korišteni za ublažavanje zdravstvenih tegoba ozračenih osoba.

        Plodovi rastu također u grozdovima, isprva su crveni, dozrijevaju u kolovozu kada postaju crni i slatko – trpkoga su okusa. Dozrijevaju brzo i ne osipaju se, a rodnost je velika.

        Uporaba plodova je svestrana, a poznati su ljekoviti učinci zrelih plodova, koji pored prirodne boje – antociana, sadrži i vitamine A, B, C, te minerale koji su korisni za krvotok, uravnotežuju krvni tlak, liječe jetrene i želučane tegobe, čir, migrenu, šećernu bolest, arterosklerozu i druge bolesti.

        Aronija - plodove prerađujemo u sokove, kompote, marmelade, džemove, možemo ih koristiti i svježe, sušene, a možemo ih i zamrznuti. Upotrebljavaju se za pripremu osvježavajućih napitaka, a moguće je i pripremiti različite likere, rakiju i vino.

        Više informacija o sadnji, uzgoju, ljekovitosti plodova  Aronija i o ponudi sadnica  možete dobiti u tvrtki "RAST" -  Krška vas kraj Brežica. U Krškoj Vasi kod Brežica možete pronaći crnoplodne aronije posađene i u posudama, pripravne za uporabu, na dohvat ruke.

Anton  Baznik 

Tvrtka "Rast"
Krška vas kraj Brežica
telefon: + 386-7-49-59-344
mobitel: +386-31-678-217
E – mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.