Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hrnčijar iz Dragalića priprema se za proizvodnju čajeva

Nova mješavina čaja za odvikavanje od pušenja

        Osim nevena koji uzgajaju, članovi OPG Hrnčijar tijekom godine skupljaju i suše koprivu, glogov list i cvijet, poljsku preslicu, vrbovu koru, bazgu, lipu, kamilicu, stolisnik, uskolisni i širokolisni trputac, bijeli sljez, paprenu metvicu, plodove šipka, trnjine, gloga, divlje jabuke i divlje kruške

        Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mire i Josipa Hrnčijara iz Dragalića, prije nekoliko godina počelo se baviti sakupljanjem i sušenjem samoniklog ljekovitog bilja koje raste u tom dijelu zapadne Slavonije.
- Spojili smo ugodno s korisnim. Svi mi imamo manje ili više zdravstvenih problema, pa osim pomoći oficijelne medicine pokušavamo preventivno djelovati na svoje zdravlje pijenjem čajeva - kažu Mira i Josip.

        Dodaju da su osim za vlastite potrebe do sada ipak najveće količine osušena ljekovita bilja prodavali tvrtkama koje ga otkupljuju, dorađuju i pakiraju kao čajeve.  Naši domaćini ističu da je njihovo područje bogato raznim vrstama ljekovita bilja.
- Počinjemo ga skupljati u proljeće kada beremo i sušimo koprivu koju izuzetno cijenimo. Onda redom skupljamo glogov list i cvijet, poljsku preslicu, vrbovu koru, bazgu, lipu, kamilicu, stolisnik, uskolisni i širokolisni trputac, bijeli sljez, paprenu metvicu… Zanimljivi su nam i plodovi šipka, trnjine,  gloga, divlje jabuke, divlje kruške, a ove godine posijali smo neven koji nas ovog ljeta daruje obiljem cvjetova - kaže Mira.

        Kad su počeli skupljati ljekovito bilje sušili su ga u kući, a kako su se količine povećavale, improvizirali su sušaru na tavanu, zatim su, kažu, u dvorištu od crne folije napravili sušaru tunelskog tipa, a ove godine sazidali su sušaru s policama koja još nije potpuno završena, ali dobro funkcionira.

        Krajnji cilj obitelji Hrnčijar je, kažu, da počnu sami dorađivati, pakirati i distribuirati svoje čajeve, otkrivajući nam dio svoje poslovne tajne. 
- Namjeravamo doći do svoje kutije mješavine čaja za odvikavanje od pušenja. Cijelu godinu skupljamo bilje upravo za tu mješavinu s kojom želimo izaći na tržište. Za ostvarenje te svoje ideje kandidirali smo se za bespovratna sredstva za inovacije Ministarstva gospodarstva - kaže Josip.

        Ističe da je eksperimentirajući sa ljekovitim biljem otkrio mješavinu čaja koja je njemu, donedavnom strastvenom pušaču, pomogla u odvikavanju te dugogodišnje loše navike. 
- Kad osjetim potrebu za pušenjem, pijem taj čaj koji mi je do sada pomogao u prevladavanju pušačkih kriza, koje do tada nisam moga riješiti na nikakav drugi način - kaže Josip. Tvrdi da se preporodio otkako je prije pola godine prestao pušiti.

          Svoju mješavinu čaja Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hrnčijar želi zaštititi u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. U ostvarenju svoje ideje očekuju i pomoć Agencije za lokalni gospodarski razvoj zapadne Slavonije “Leda” i Centrom za tehnološki razvoj iz Slavonskog Broda.

        Razmišljaju i o drugim vlastitim proizvodima - čajevima i mastima na bazi ljekovita bilja, ali i sušenju starih sorti voća: jabuka, krušaka i šljiva. Za sve to potrebna su veća ulaganja. Budući da je Mira nakon dvadeset pet godina rada u novogradiškoj tvrtki “Sekulić” ostala bez posla, a 20-godišnja kćerka Ida, nositeljica OPG, također nezaposlena, ne usude se podizati kredite. Nadaju se da će svojom upornošću i radom stvoriti svoj proizvod. Možda će, kažu, za svoje ideje pronaći i zainteresirane partnere.  

(Vjeko Hudolin - Agroglas, srpanj, 2006.)


U MEĐUVREMENU DOGODILO SE SLJEDEĆE:

Patentiran čaj protiv pušenja "AMIRIN"

       Ministarstvo gospodarstva financiralo je obitelji Hrnčijar dizajniranje kutijica za čaj protiv pušenja „AMIRIN“ preko Udruge inovatora iz Zagreba. Taj posao obavio je grafički dizajner Damir Gornik. U „Hrvatskom glasniku intelektualnog vlasništva“ od 31. siječnja 2008. godine objavljen je patent o njihovoj mješavini bilja za odvikavanje od pušenja koja se sastoji od šest vrsta. Kako se navodi, trajnim uzimanjem tog čaja gubi se potreba za pušenjem. Sada očekuju znak Hrvatske gospodarske komore „Izvorno hrvatsko“ i odobrenje Ministarstva zdravstva.

       Projekt obitelji Hrnčijar do sada su financijski i na druge načine pomagali Brodsko-posavska županija, Centar za tehnološki razvoj Slavonski Brod, Hrvatski zavod za poljoprivredno savjetodavnu službu i Općina Dragalić.

       I sada ono najvažnije: Uz značajnu financijsku potporu nepovratnih sredstava Ministarstva poljoprivrede i vlastitim novcem Hrnčijari će uskoro u potkrovlju obiteljske kuće početi uređivati prostor za proizvodnju čajeva. Registrirali su i poljoprivredni obrt „BING“ za uzgoj, preradu i konfekcioniranje ljekovitog i aromatičnog bilja te voća i povrća.

       Ovih dana stigli su im i pozivi za sudjelovanje na velikim svjetskim sajmovima „Arhimed“ u Moskvi, „Inpex“ u Pittsburghu (SAD), zatim u Novom Sadu, Dubrovniku…

       Inovatori iz Dragalića ističu da se njihov projekt do sada stalno razvija uzlaznom linijom. Nadaju se da će ove godine njihov zaštićeni čaj krenuti na tržište.

(Vjeko Hudolin - siječanj, 2008.)