Knjižica „Sačuvajmo stare sorte jabuka“

SIMPATIČNO IZDANJE UDRUGE „ŽIVA ZEMLJA“, NOVA GRADIŠKA

       Nedavno je iz tiska izašla zanimljiva knjižica (kalendarić) „Sačuvajmo stare sorte jabuka). Tiskana je na malom formatu (7,5x10,5 centimatara, 20 stranica) Izdala ju je Udruge za ekološku poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu okoliša „Živa zemlja“sa sjedištem u Novoj Gradiški, a povodom organiziranja izložbe ekoloških proizvoda i starih sorti jabuka kojom je obilježena petnaesta godišnjica djelovanja naše udruge. Posvećena je pokojnom prof. Ivi Dautoviću iz Gunjavaca, velikom zaljubljeniku u stare sorte jabuka. 
       U knjižici su ukratko opisani napori entuzijasti novogradiškog kraja okupljenih u udruzi „Živa zemlja“ na očuvanju starih sorti jabuka, a fotografijama u boji i opisima najvažnijih karakteristika predstavljeno je 12 sorti koje se mogu konzumirati po mjesecima: petrovača (petrovka), šarlemovski, zlatna parmenka, kardinal, boskoop, kanada, božićnica, ljepocvjetka, šampanjka, slavonska srčika, zelenika i bobovec.
U ime izdavača kalendarić potpisuje Blanka Sremac, autori tekstova su prof. Ivo Bašić i prof. Ivo Dautović, fotografije je snimio Vjeko Hudolin, grafički ga je obradila NG revija iz Dragalića, a tiskao „Profigraf“ iz Cernika.
      
       U ovom izdanju objavljen je samo djelić tekstova i fotografija pripremljenih za knjigu o starinskim hrvatskim voćnjacima koja čeka bolje dane za izdavanje.

V. Hudolin
Kalendarić i u televizijskim emisijama

       Uz tekst o kalendariću objavljujemo i tekst priloga koji su emitirani u emisijama Hrvatske televizije Županijska panorama – Bjelovar i Eko zona o izložbi Udruge živa zemlja. Autori Vjeko Hudolin i Vlado Vincetić. U njima se pojavljuju i snimke kalendarića i spominje se da Udruge živa zemlja priprema izdavanje knjige o starinskim hrvatskim voćnjacima.

NAJAVA PRILOGA:
Izložbom ekoloških proizvoda i starih sorti jabuka obilježena je petnaesta godišnjica rada Udruge za ekološku poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu okoliša „Živa Zemlja“, sada sa sjedištem u Novoj Gradiški.

Udruga je osnovana s ciljem promicanja ideje ekološke poljoprivrede i educiranja zainteresiranih proizvođača u čemu su, kažu njezini pokretači, dobrano i uspjeli.

ZLATA NANIĆ
osnivačica Udruge „Živa zemlja“
Gospodin Bašić i ja smo obišli cijelu Hrvatsku i napravili jako puno predavanja i radionica, da smo pokrenuli i ljude s malim vrtovima, ali srećom i ljude s velikim površinama.

Na novogradiškom području Udruga „Živa zemlja“ spasila je od propadanja osamdesetak starih i autohtonih sorata jabuka. U tom projektu sudjeluju i osnovne škole, a osobito se ističe škola Vladimira Nazora u Adžamovcima.

KARLO MILAK
osnovna škola „Vladimir Nazor“, Adžamovci
Naša škola se time počela baviti prije desetak godina. Tradiciju je započeo pokojni profesor Ivo Dautović, te prve godine zasađeno je sto stabala, među njima 70 starih sorti.

Udruga „Živa zemlja“ priprema i izdavanje knjige „Starinski hrvatski voćnjaci“. U svakodnevnom djelovanju njezini članovi nastoje proizvesti što zdravije voće i povrće visoke energetske vrijednosti oslanjajući se upravo na tradicijske stare sorte.  

PROF. IVO BAŠIĆ
jedan od osnivača udruge „Živa zemlja“
Posvećivali smo najveći dio samom uzgoju putem biodinamičke metode, dakle, čista priroda sa prirodnim zakonima koji vladaju.

Članovi udruge „Živa zemlja“ ponosni su, kažu, što su bili među pionirima pokretanja ekološke proizvodnje u Hrvatskoj. Svojim djelovanjem i dalje promoviraju ruralni razvoj, proizvodnju zdrave hrane i zaštitu okoliša.