Nove rane sorte kruška

        Nove rane sorte kruška su zanimljive zbog svoje kvalitetne, a kako dozrijevaju u mjesecu srpnju, mogu popuniti ponudu ranih kruški na policama trgovina, tržnici, zato su primjerene za plantažni uzgoj isto tako su zanimljve za uzgoj u vrtu i domaćem voćnjaku. Potražnja za ranim sortama kruška je velika zato su zanimljive za plasiranje plodova, na tržnicama, trgovačkim centrima, posebno turistima jer kao rano voće koje dosegne i višu cijenu.

        ETRUSKA

      Etruska rana ljetna sorta kruške (sl. 1, sl. 2, sl. 3) koja je nastala križanjem sorti Coscia X Gentile u proizvodnju je bila dana 1991. godine. Na našem imanju imamo posađenu Etrusku od 1996. godine i svako ljeto dobro rodi.  od godine i vremenskih uvjeta. Plod je je malen do srednje velik, zbog toga jer ima veliku rodnost, te ponekad ima i veliku gustoću plodova. Plod kruške je kruškolikog izduženog oblika koji se  prema vrhu postupno sužava, sa peteljkom koja je izrasla na jednu stranu i prilično je dugačka i srednje debela. Kako je Etruska rana ljetna sorta, koja dozrijeva oko 10. 07. sve je u ovisnosti na kojem području je posađena,

      Vanjski izgled ploda je privlačan, kožica ploda je glatka, svijetlozelene boje koja dozrijevanjem prelazi u zelenkastožućkastu, na sunčanoj strani prelazi na privlačnu i živahnu crvenu boju, koja daje Etruski lijep izgled plodova. Zrioba je oko 39 dana prije kruške Viljamovke, plodovi se dobro drže ne opadaju, upotreba plodova se razvuče tako da nisu svi zreli u jedno vrijeme, otporna je na brzo prezrijevanje. Meso ploda Etruske je bijele boje, topivo fine teksture dobrog okusa sa posebnom aromom. Stablo ima dosta bujan rast, način rasta je srednje uspravan, zato je potrebno u ljeti savijanje jednogodišnjih izboja koji su srednje debeli. Rodi na dvogodišnjim izdancima i štrcljima .

       Kruška cvate srednje rano i dobro se oprašiva, sa drugim sortama kruški, u cvatnom brstu ima prosječno 7 cvijetova. Etrusca je jako rodna sorta i rodi redovito. Sama sorta je zanimiva jer ima na izgled lijepe plodove kao rana kruška dosta debele plodove, dobrog okusa, redovita rodnost, plodovi ne prezrijevaju prebrzo. Sorta se je počela širiti u Sloveniji.

 

        TOSKA

      Toska (sl. 4, sl. 5), nova ljetna sorta kruške koja je uzgojena križanjem sorti Coscia x Williams u proizvodnju i razmnožavanje je dana 1993 godine. Kruška Toska je rana ljetna sorta koja dozrijeva oko 21.07. sve je u odvisnosti na kojem području je posađena i od vremenskih uvjeta dozrijevanja. Plod je srednje velik, lijepoga kruškolikog oblika, koji prelazi u kratki i široki vrat koji završava ravnim vrhom i srednje dugačkom peteljkom.

      Vanjski izgled i oblik ploda Toske je vrlo lijep, kožica ploda je srednje debela svijetlozelene boje koja dospijevanjem prelazi na žutozelenu na sunčanoj strani sa nešto marmoriranog crvenila, koji daje plodu kruške privlačan izgled. Zrioba je je oko 28 dana prije kruške Viljamovke, sorta je otporna plodovi ne prezrijevaju. Meso ploda je bijele boje, srednje fine teksture i dobrog okusa.

       Stablo ima srednje bujan rast, sa savijanjem jednogodišnjih izdanaka sa posebnim savijačima grana, aktiviramo stvaranje cvijetova i sa time dobru rodnost. Kruška cvate srednje rano oploditi je mogu druge sorte krušaka koje cvatu u ovu vrijeme. Sorta kruške Toska je zanimiva za proizvodnju jer u ovo vrijeme nema  u ponudi kvalitetne sorte krušaka. Ova zanimljiva sorta kruške se je počela saditi kod nas u Sloveniji.

       Rasadnik cijepi nove sorte kuške Etruske i Toske, tako da u ponudi imamo sadnica za sadnju i mogu se kod nas u Krškoj vasi i nabaviti. Sve informacije o kruškama Etruski i Toski možete dobiti od autora članaka.

Anton  Baznik
Tvrtka "Rast"
Krška vas kraj Brežica
telefon: + 386-7-49-59-344
mobitel: +386-31-678-217
E – mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.