Cvjetni pupovi na udaru ptica

 Praktični savjeti o zaštiti

        Svako proljeće kada počinju cvjetni pupovi bujati (napinju), vrapci navale na pupove te ih kljucaju, tako da na sadnici ponekad ne ostane niti jedan pup, koji bi cvao, posljedica toga je  da nema plodova. Mnogi  tu pojavu u voćnjaku niti ne spaze, posebno onaj koji  ne opaža prelet vrabaca sa stabla na stablo voćke i njihovo veselo glasanje.U takvim slučajevima treba ići pod sadnice te se u takvoj prilici odmah na tlu spazi mnogo ostataka od pupova-ovojnice i sitni komadići.

        Prema našem dugogodišnjem opažanju vrabaca, koji su izuzetno nasilni  i štetni kod uništavanja pupova, ustanovio sam da naprave više štete nego rani štetnici ili kasni mraz, što imaju neki za glavni uzrok  manjeg prinosa plodova. Kada počinju  cvjetni pupovi na pojedinačnoj voćnoj sorti  bujati, prije svega je to među prvima marelica, su vrapci odmah prisutni  te počinje njihova gozba, izgleda da je napeti cvjetni pup koji će se u dogledno vrijeme rascvasti, pravi specijalitet za vrapca jer on sa nekoliko udaraca kljunom otvori i pojede unutrašnjost cvjeta, izgleda da je sadržaj slatki i hranjiv, isto tako vrapci kasnije napadaju mlade listove koji  rastu iz lisnatih pupova.Vrlo dobro im odgovaraju  cvjetni pupovi šljive, renklode-ringlo, kruške, azijske kruške (nashi), trešnje, višnje, američke borovnice, oskoruše, mušmule a  čak idu i na kivi. Obzirom da se već mnogo godina bavim voćarstvom, te sa ponudom i prodajom svih vrsta sadnica, i sa svojim radom i pokusima došao sam do načina kako  spriječiti tu vrstu ptica prouzrokovanjem  štete i do rješenja problema, te svoje načine uspješno provodim već mnogo godina, te savjetima  i mojim praktičnim  iskustvom pomažem mojim poznanicima i mojim strankama  riješiti slične probleme.
 
         Male sadnice mogu se zaštititi posebnom mrežom koju možete dobiti kod nas, tako da se mrežom pokrije barem dio krošnje ili krošnja, tako da se vrabac zaleti u mrežu i zaplete,  odmah nastaje panika, jer sa svojim glasanjem upozori druge vrapce da nešto nije u redu, nakon cvatnje se mreža skine sa drveta, se složi i upotrijebi za drugu godinu. sl. 1, sl. 2, sl. 3
 
        Drugi uspješni način je  da  premažemo dijelove grana u unutrašnjosti krošnje sa BIOTOLL Deratizacijskim ljepilom za miševe, ili pojedinačne motke ili grane koje su ostale od orezivanja, premažemo ljepilom te ih stavimo u krošnju drveta, prvi vrabac koji će sjesti na tako premazanu granu napravit će paniku  te se ostali vrapci neće približavati. Isto tako će se na te premazane dijelove grana uhvatiti štetni insekti koji napadaju pupove, cvjetove i listove protiv njih si možemo pomoći  sa posebnim PLANTELA ljepljivim trakama za stablo i PLANTELA ljepljivim pločicama, bijelim i žutim, koje se objese u krošnju te se mogu dobiti kod nas. Nakon završetka cvjetanja sve stavljene grane povučemo iz krošnje stabla te zapalimo.
 
         Treći uspješni način je prskanje  drveća sa posebnim REPELENTIMA za odvraćanje, što će otjerati ptice. Kod nas u Krškoj vasi kod Brežica možete dobiti posebne turbinske motorne prskalice  koje nose mlaz  raspršene  tekućine za špricanje  preko 12 m visoko  tako da mogu dosegnuti  i najviše krošnje drveća, sa obzirom na to, da je i sam upotrebljavam znam njen učinak za sve vrste špricanja (prskanja). Tekućinu REPELENTA promiješam sa vodom i  prskam voćne sadnice, učinak je vidljiv odmah, jato vrabaca koje se spusti na drvo poprskano sa REPELENTOM u namjeri da mi  unište pupove na sadnici, panično se miču sa stabla, a svaki puta kada se vraćaju na stablo odmah panično odlete, te sa svojim posebnim glasanjem upozoravaju sve članove svoje skupine da je nešto na drvetu i se više ne približavaju. Isto tako se može plastična boca od litre i po prerezati na pola i u nju namjestimo neku staru krpu koju natopimo sa REPELENTOM i objesimo na više mjesta u krošnji sadnica. Dio boce štiti krpu natopljenu sa REPELENTOM od ispiranja uoči kiše. Opisane i isprobane načine zaštite od štete koje naprave vrapci koristim već niz godina. sl. 4, sl. 5, sl. 6
 
        Ptičija vrsta - vrabac  se zadržava u blizini domaćinstava, u noći nastanjuje guste smreke, čemprese i tavane posebno voli graditi gnijezda ispod krovova i crijepova.
  • Slika 1 - Ptice motre kamo će sletjeti na gozbu
  • Slika 2 - Ptice su načele svaki pup
  • Slika 3 - Samo su dva pupa ostala neoštećena
  • Slika 4 - Neoštečeni cvatni pupovi Azijske kruške - Nashi
  • Slika 5 - Krpa natopljena sa REPELENT-om, obješena u krošnji voćke
  • Slika 6 - Bez zaštite u nekoliko dana ptice će uništiti sve pupove (tako da neće biti plodova)

        Sve dodatne informacije možete pronaći u Brežicama (Slovenija) u tvrtki Rast.

Anton  Baznik
Tvrtka "Rast"
Krška vas kraj Brežica
telefon: + 386-7-49-59-344
mobitel: +386-31-678-217
E – mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.