Jagode koje rađaju do kasne jeseni

       Jagoda slasna, mirisava odličnog okusa šumskih jagoda, poželjno prvo voće na vrtu. Ožujak je mjesec u kojem se počnu saditi jagode, mogu se saditi i u travnju i u ljeti u kolovozu.

       Jagode se sade u vrtove, a mogu uspijevati posađene i na druge načine. Sorte su standardne koje rađaju puno jedan put godišnje, isto su sorte koje su mjesečarke rađaju kroz ljeto do prvih mrazeva u jeseni, ima i nekoliko sorti koje su mjesečarke i imaju plodove na kraćim ili dužim izdancima, koji vise nadolje, takvim sortama jagoda, kažemo viseće jagode, neki ih nazivaju jagode penjačice, ali nema sorte jagoda, da  bi se sama od sebe penjala, to nije trta ili kivi, jagoda penjačica je jedino tako da se dugi izdanci usmjeravaju i penju, na gore po uporu ili mreži, ali tu nema puno uspjeha i nema neke količine plodova.

       Jagode mogu uspijevati i na balkonima na terasama posađene u različitim posudama i kao obešenke, kao na fotografiji, to je sorta jagode MARA DES BOIS je sorta mjesečarka i je viseća jagoda  sa izdancima na dole, sa okusom šumskih  jagoda po okusu  najbolja jagoda, ova posuda obešenka ima poseban sistem navodnjavanja, ima poseban spremnik za vodu koji daje vodu sadnicama jagoda koliko je trebaju, ovaj način je primjeren i za sve ostalo balkonsko cvijeće, na taj način samo zalijevanja možemo biljke ostaviti na duži rok same  i  svako toliko vremena spremnik za vodu po potrebi  napunimo. Kod sadnje jagoda upotrebljavam AGROGEL, to je hidrogel koji u zemlji zadržava vodu i u svojoj funkciji radi više godina.

        Prikaz sadnje u bure, sa strane su napravljene rupe sa držačima u dvije etaže koje se ne prekrivaju i tu su posađene jagode mjesečarke stalno rađajuće DIAMANTE, na vrhu bureta su posađene viseće  jagode mjesečarke MARA DES BOIS, koje imaju plodove vrh bureta isto tako ima sorta kasnije viseće izdanke na dole sa plodovima. U sredini bureta je ugrađen jednostavan način navodnjavanja. Na ove načine posađene jagode zauzimaju malo prostora, a plodove imamo na dohvat ruke kroz cijele godinu. Krajem marta je u pripremi i ponudi sadnica jagoda nova sorta SEASAPE jagoda viseća (puzajuća) više puta rodna mjesečarka

        Sadni materijal i sve dodatne informacije možete pronaći u Brežicama (Slovenija) u tvrtki Rast.

Anton  Baznik
Tvrtka "Rast"
Krška vas kraj Brežica
telefon: + 386-7-49-59-344
mobitel: +386-31-678-217