Suzbijanje korova u vinogradu u početku vegetacije

PREPORUKA VINOGRADARIMA

Suzbijanje korova u vinogradu u početku vegetacije 

        Ove su godine zbog povoljnih uvjeta u vinogradima naglo krenuli razni korovi, pa je sve više upita o korištenju herbicida u višegodišnjim nasadima - maslinicima, vinogradima i voćnjacima.

        Herbicidi kojima se suzbijaju korovi u rastu primjenjuju se obično nakon gnojidbe, odnosno prihrane, u proljetnom razdoblju. Preporuke su da se iznikli korovi prskaju kada dostignu 15 do 20 cm visine, najkasnije do početka svibnja, kako bi se u zemlji zadržala što veća količina vlage, a kako bi istovremeno osušeni korovi služili kao pokrivač protiv nepoželjnog sušenja tla u toplim danima koji nastupaju. Jednokratnom primjenom bilo kojeg herbicida ne možemo kroz cijelu godinu riješiti problem korova. Stoga je vrlo važno poznavati korovnu floru i odabrati najbolji način suzbijanja. Preporučamo da se u vrijeme porasta korova (15-20 cm) provede suzbijanje korova herbicidom DOMINATOR  u dozi 3-4 dl/1000 m2 uz utrošak vode 20 do 40 litara/1000 m2. Dominator se primjenjuje isključivo na iznikle korove (list, stabljika, peteljka, zelena kora), kao i preko svježeg reza drveća (panj ili zasječeno drvo). Dominator se nakon djelovanja brzo razgrađuje na jednostavne prirodne sastojke, pa je ekološki vrlo prihvatljiv proizvod.


        Uz Dominator preporučamo primjenu zemljišnog herbicida GOAL u voćnjacima i vinogradima. Goal prijanja uz čestice tla na tretiranoj površini, pa stoga ima učinkovito rezidualno djelovanje. Herbicidni "film" koji nastaje na ovaj način spriječava nicanje korova. Ne smije se primjeniti u vrijeme bubrenja pupova i nakon bubrenja. Treba izbjegavati izravnu primjenu po stablu i koristiti niski radni tlak. Goal treba primijeniti na golom tlu ili na površini na kojoj je tek počelo nicanje korova.

        Također je vrlo dobre rezultate u praksi pokazala primjena Dominator-a uz dodatak Goal-a u fazi proljetnog, brzog porasta korova:
DOMINATOR  3 - 4 dl/1000m2 + GOAL  70 - 100 ml/1000 m2 , odnosno
na 10 litara vode potrebno je staviti 1 dcl herbicida DOMINATOR i 25 ml herbicida GOAL.

        Ovakva kombinacija osigurava da tlo u vinogradu bude bez korova i do nekoliko mjeseci nakon tretmana, odnosno sve do ljetnih mjeseci, kada je zbog izostanka oborina problem korova zanemariv u vinogradu.

Igor Gomezelj, dipl.ing.agr.