Preporuka za zaštitu vinove loze 24.07.2013.

        Vremenski uvjeti od polovice srpnja pogodovali su jačem razvoju pepelnice. Vinogradari koji se nisu pridržavali našeg programa zaštite od pepelnice tražili su hitna dodatna rješenja za suzbijanje te podmukle bolesti.

        Napominjemo da se koncentracija zaštite vinogradara u ovoj fenofazi razvoja treba fokusirati na očuvanje grozda. Sistemični pripravci u ovoj fenofazi ne daju dobre rezultate u zaštiti grozda jer u grozdu nema kolanja sokova na način koji pogoduje djelovanju sistemika pa oni djeluju sporo, polovično ili čak učinak izostane zbog nepravilne aplikacije malih količina djelatne tvari (ako se koristi malo vode - najčešće slučaj s atomizerima- voda kao nosač aktivne tvari na visokoj temperaturi ispari prije dolaska na lozu a samim tim ne donese aktivnu tvar i izostane očekivano djelovanje pripravka).

        U ovoj fenofazi razvoja vinove loze i u ovakvim vremenskim uvjetima za kvalitetnu zaštitu preporučamo primjenu kontaktnih pripravka koji su se dokazali u praksi kroz dulji niz godina.

Siva plijesan

        Na sortama i položajima vrlo osjetljivim na sivu plijesan (Botrytis) preporučamo primjenu „pravog botriticida“ CANTUS, koji je ujedno dopušten za primjenu u integriranoj proizvodnji. Potrebno voditi brigu o karenci navedenog pripravka.
Po mogućnosti tretirati samo zonu grožđa radi smanjenja troškova.

Pepelnica

        Potrebna kvalitetna zaštita zone grozda.
        STROBY WG je iznimno učinkovit i kvalitetan pripravak za suzbijanje pepelnice već dulje vrijeme dokazan u praksi.
        Djeluje brzo, produženo i nakon primjene putem plinovite faze dospije u sve dijelove grozda i mladica. STROBY  se može kombinirati s pripravcima na bazi bakra, naročito s CUPRABLAU Z.
        Osim STROBY WG preporučljivo je koristiti pripravke na bazi sumpora-CHROMOSUL 80.

Plamenjača

        U ovoj fenofazi vinove loze plamenjaču je potrebno kontrolirati u zoni grožđa i to  kontaknim pripravcima na bazi bakra kako bi dodatno učvrstili kožicu bobice i osigurali dulju zriobu te bolji sklad kiselina i šećera. Bakreni pripravci se teže ispiru te su zbog toga prikladni za zadnja tretiranja.
Vodite brigu o zdravstvenom stanju mlađeg lišća i zaštitite ih po potrebi.

Dakle, za završna tretiranja (ovisno o vremenskim uvjetima i razvoju bolesti) preporučamo sljedeće:

  1. Plamenjača - CUPRABLAU Z
  2. Pepelnica - STROBY WG ili CHROMOSUL 80
  3. Siva plijesan - CANTUS

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača, ambalažu pravilno zbrinite te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja (Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida - NN 142/12).