Preporuka za zaštitu vinove loze 29.04.2013.

        Po podacima Poljoprivredne savjetodavne službe u kontinentalnoj hrvatskoj tijekom zime 2012/2013.g. zabilježeno je približno 340 mm padalina, što je dvostruko veća količina u odnosu na isti period prethodne godine.

        Hladno i kišno vrijeme uzrokovalo je kašnjenje kretanja vegetacije za 20-25 dana.

        Sadašnje toplije razdoblje s prethodnim kišnim razdobljem pojačalo je potencijal uzročnika crne pjegavosti, naročito na osjetljivijim sortama graševine i rajnskog rizlinga.

        Za očekivati je pojavu štetnika  u vidu grinja uzročnika akarinoze (Calepitrimerus vitis) i grinja uzročnika erinoze (Eriophyes vitis).

        Intenzitet napada ovisit će o prezimljenom potencijalu štetnika, osjetljivosti sorte, agrotehnici i vremenu u kojem će loza biti u osjetljivom stadiju. Pri povoljnim vremenskim prilikama i optimalnom razvoju loze štete su uglavnom zanemarive iako ima lokaliteta i sorti koje su bilježile značajnije štete.

        Također je moguća ranija pojava mlađih razvojnih stadija crvenog pauka, posebice na lokalitetima gdje je izostala primjena uljnih pripravaka.

Potrebno je pregledati vinograd na prisutnost štetnih gusjenica - grozdov savijač (Sparganothis pilleriana Schiff), grba korak (Peribathodes/Boarmia rhomboidaria Schiffm), cigaraš (Byctiscus betulae L.), lozina sovica (Noctua/Triphaena pronuba L.).

        Prethodnim preporukama pojasnili smo primjenu bakrenih pripravaka uz napomenu da je ukupno dopuštena količina čistog bakra po ha ograničena na 3-4 kg („Tehnološke upute za integriranu proizvodnju grožđa“).

Za suzbijanje crne pjegavosti nakon pojave listića preporučamo pripravke:

DELAN 700 WDG u koncentraciji 0,05%
ili
POLYRAM DF u koncentraciji 0,2%
ili
CABRIO TOP u koncentraciji 0,2%


        DELAN 700 WDG namijenjen je za suzbijanje:
        bolesti vinove loze

 • crne pjegavosti u koncentraciji 0,05% (50 g u 100 l vode).
 • plamenjače u koncentraciji 0,05 % (50 g u 100 l vode).

        U istom nasadu koristi se najviše šest puta godišnje.

        POLYRAM DF je namijenjen  za suzbijanje bolesti:
        vinove loze (vinske i stolne sorte)

 • crne pjegavosti i crvene paleži u koncentraciji 0,2%. Sredstvo se primjenjuje kod pojave povoljnih uvjeta za zarazu. Dovoljna su maksimalno 2 tretiranja.
 • plamenjače/peronospore u koncentraciji 0,2%. U nasadima u rodu sa zaštitom se započinje kad se pojave povoljni uvjeti za zarazu pa do početka zriobe. Dozvoljena su 6 tretiranja u vegetaciji. U mladim nasadima sa zaštitom se započinje kad se pojave povoljni uvjeti za zarazu pa do početka otpadanja listova. Dozvoljeno je 8 tretiranja u vegetaciji.
 • crne truleži u koncentraciji 0,2%. Sredstvo se primjenjuje kod pojave povoljnih uvjeta za zarazu pa do početke zriobe.


        CABRIO TOP namijenjen je za suzbijanje:
        bolesti vinove loze

 • pepelnice vinove loze u koncentraciji 0,2 % (200 g u 100 l vode).
 • plamenjače vinove loze u koncentraciji 0,2 % (200 g u 100 l vode).

        Primjenjuje se od početka zaraze (neposredno prije cvatnje) do stadija BBCH–75 u razmacima 10-14 dana. U slučaju visoke mogućnosti zaraze (velike količine oborina) i intenzivnog porasta biljne mase tretiranje obavljati u kraćim vremenskim razmacima.

 • U istom nasadu koristi se najviše tri puta godišnje.
 • Najbolje rezultate CABRIO TOP ostvaruje kada se primjeni preventivno (prije razvoja bolesti).
 • Kako bi se spriječila pojava rezistentnosti, sredstvo CABRIO TOP treba primijeniti u kombinaciji sa sredstvima za zaštitu bilja iz drugih kemijskih skupina.
 • Nije opasan za pčele i gujavice.

        CABRIO TOP je izvrstan pripravak za korištenje u sustavu integrirane zaštite vinove loze.

        Najbolji rezultati u ovoj fazi razvoja vinove loze postižu se primjenom 1-2 dana prije kiše uz pažljivo "pokrivanje" svih zelenih dijelova.

        Za suzbijanje grinja uzročnika akarinoze i erinoze te ranih stadija crvenog pauka primijenite pripravke ZOOM 11 SC,  DEMITAN, ENVIDOR SC 240, KRAFT 18 EC, VERTIMEC 018 EC …
        Za suzbijanje štetnih gusjenica primijenite pripravak koji je registriran za suzbijanje grozdovih moljaca npr. FASTAC 10 EC.

        Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača, ambalažu pravilno zbrinite te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja (Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida - NN 142/12).