1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu - 11.2.2017.

Kao plod uspješne suradnje dviju susjednih država, Slovenije i Hrvatske, prošle subote 11. veljače 2017. godine, održan je 1. Salon pjenušavih vina u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu. Organizator ovog događaja bile su Radostne prireditve koje imaju dvadesetogodišnje iskustvo u organizaciji različitih festivala. Potaknuti uspjehom Salona pjenušavih vina u Ljubljani, koji se ove godine održava po četvrti put, ove godine su po prvi puta odlučili donijeti ovakav događaj i u Hrvatsku. Salon se održao zahvaljujući potpori Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu i SLO-CRO Poslovnog kluba, Turističke zajednice Zagrebačke županije, Slovenskih željeznica, Radenska tri srca i pekarnice Trajković.

web07

Događaj je otvoren pozdravnim riječima prof. Marije Vukelić i direktora tvrtke Radostne prireditve Rade Stojanoviča. Poseban gost bila je veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj, njezina ekselencija dr. Smiljana Knez. Nakon pozdravnih govora i otvorenja Salona podijeljene su nagrade vinarima čija vina su ocjenjivana 3. veljače 2017. u Grand hotelu Union u Ljubljani. U konkurenciji od 99 ocjenjivanih uzoraka nagrađena su sljedeća vina:

Bijela pjenušava vina:

  1. mjesto (87,80 bodova) Istenič, Prestige, 2011, Posavje - Bizeljsko-Sremiški
  2. mjesto (87 bodova) Misal Peršurić, 2010, Blanc de blancs, Istra, Hrvatska
  3. mjesto (85,80 bodova) Kos, Anita, 2013, Zelina, Hrvatska

Rose pjenušava vina:

  1. mjesto (87,80 bodova) Čarga i Since 1767, 2013, Donna Regina, Rosé, Brda, Slovenija
  2. mjesto (87 bodova) Sibon pjenušci, Sibon rosé, 2014, Međimurje, Hrvatska
  3. mjesto (86,80 bodova) Vina Vuglec, Rozalia rosé, 2013, Hrvatsko Zagorje, Hrvatska

Salon u Zagrebu je okupio 37 izlagača iz Slovenije i Hrvatske i nekoliko stranih imena. Ljubitelji pjenušavih vina mogli su kušati ona nagrađivana, kao i ostala koja nimalo ne zaostaju kvalitetom. Ponuđena prirodna pjenušava vina proizvedena su iz mješavina sorata u različitim omjerima ili od samo jedne sorte tradicionalnim (klasičnim) postupkom kod kojeg se sekundarna fermentacija odvija u boci. U razgovoru s vinarima zaključujem da se žele odmaknuti od proizvodnje prirodnih pjenušavih vina samo iz tradicionalne šampanjske sorte Chardonnay („blanc de blancs” – pjenušac proizveden isključivo od Chardonnaya) kojom je tržište preplavljeno. Tako u proizvodnju uključuju sorte poput Žutog muškata, Malvazije istarske, Pinota crnog, Terana, Muškata ruže, Muškata bijelog, Žlahtine, Kraljevine, Rajnskog rizlinga kako bi njihovi pjenušci bili posebniji od pjenušaca drugih proizvođača budući da konačna kvaliteta pjenušca ovisi, između ostalog, o pravilnom odabiru sorte. Za izradu prirodnih pjenušavih vina preporučuju se sorte koje su manje aromatične s više kiselosti, a manje šećera.

Atmosfera je bila ugodna i prijateljska te upotpunjena glazbenim programom. Salon je bio dopunjen i s dvije radionice pod nazivima „Susret Hrvatske i Slovenije“ i „Susret Champagne i Franciacorte“. Nakon završetka priredbe održan je i „After Party“ na kojem se moglo nastaviti kušanje najboljih pjenušaca Salona po prihvatljivim cijenama. Ovom događaju želim da se svake godine vraća u sve boljem izdanju i da dobije tradiciju održavanja u Hrvatskoj jer za sve ljubitelje pjenušavih vina ovo je bilo jedno posebno iskustvo.

Helena Senko
univ. bacc. ing. agr.