11. Zagreb VINOcom - 25. i 26.11.2016.

Za sve ljubitelje vina i dobre hrane dana 25. i 26. studenog u hotelu Esplanade u Zagrebu održan je 11˚ Zagreb VINOcom - Međunarodni festival vina i kulinarstva. Festival, iza kojeg je već više od desetljeća, donosi mnoštvo okusa i mirisa pa zadovoljava i najosjetljivija nepca. Kolika je raskoš samog festivala govori činjenica da su posjetitelji imali priliku probati vina više od čak 200 izlagača.

web07

Kušati su se mogla vina iz Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja: Makedonije, Austrije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije i Crne Gore. Iako je vino bilo u prvom planu ne smiju se zaboraviti spomenuti delicije više od 50 izlagača. Tako su posjetitelji osim vina mogli probati i zasladiti se maslinovim uljem najviše kvalitete, vrhunskim sirevima, voćnim rakijama i voćnim vinima, bučinim uljem, dimljenom ribom, čvarcima, pršutom, kobasicama, buđolom, pancetom, tartufima, pčelinjim proizvodima, pralinama i proizvodima od čokolade i suhih smokava. Posjetitelji su bili vrlo zadovoljni ponudom i dobrom organizacijom. Smatraju da cijena ulaznice opravdava ponudu i kvalitetu festivala. Svi se slažu u jednom, da bi radno vrijeme festivala trebalo biti produženo jer je posjećenost svake godine sve veća. Jedna posjetiteljica ističe kako je cijena ulaznice za ovakav festival u inozemstvu duplo veća. Posjetioci kojima kušanje vina i delicija nisu bili dovoljni mogli su se priključiti radionicama. Kao zanimljiviju bih izdvojila radionicu na temu “Vina čuvana u moru“ gdje je omogućena degustacija koraljnih vina koja su odležala u moru 240 dana.

Na festivalu je vladala ugodna atmosfera te su svi bili raspoloženi za „čašicu razgovora“. Ovu prigodu sam iskoristila za kratki razgovor s vinogradarima i vinarima o tome koliko su zadovoljni ovogodišnjom berbom te imaju li problema sa zlatnom žuticom vinove loze, bolesti vinove loze koja je trenutno zahvatila sjeverozapadnu Hrvatsku i brzo se širi, a jedino rješenje je krčenje vinograda kada jednom dođe do zaraze. Vinogradari iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i primorskog dijela Hrvatske izrazili su zadovoljstvo ovogodišnjom berbom zbog kvalitetnog grožđa bez napada bolesti i navode kako nemaju značajnijih problema sa zlatnom žuticom, već je kod njih to sporadična pojava. Vinogradari sjeverozapadne Hrvatske (Međimurje, okolica Varaždina i Ludbrega) ističu kako im zlatna žutica predstavlja izuzetno velik problem jer im je ove godine uništila velik broj trsova. Jedna međimurska vinarija od 100 000 trsova koliko ima je izvadila oko 1000, što se svakako osjeti u konačnom prinosu i novčanom gubitku vinarije.

Vjerujem da slobodno mogu govoriti u ime svih posjetioca kada kažem da jedva čekamo novi VINOcom festival i vjerujem da će se druge godine vratiti u još sjajnijem ruhu.

Zlatna žutica (Flavescence dorée) je bolest vinove loze čiji uzročnik je fitoplazma. Fitoplazma je jednostanični bakterijski organizam koji se razmnožava u provodnom tkivu biljaka, a vektor prijenosa fitoplazme je američki cvrčak koji siše sokove iz floemskog tkiva vinove loze te tako prenosi zarazu s bolesnog na zdravi trs. Treba djelovati preventivno i educirati ljude da kupuju zdravi sadni materijal, da suzbijaju američkog cvrčka u vinogradima i rasadnicima gdje je on primijećen. Bitno je nakon uočavanja bolesti izvaditi bolesne trsove i tako spriječiti širenje zaraze.

Helena Senko
univ. bacc. ing. agr.