Ukratko o uzrocima žutice (kloroze) vinove loze

        Mogući uzrokci žutice (kloroze) vinove loze su:
 1. Neodgovarajuća podloga
  Podloge Kober 5 BB i Kober 5 BB-SO4 podnose do 20 % fiziološki aktivnog vapna u tlu. Europsko- američki križanac Chasselast x Berlandieri 41 B podnosi do 40 % fiziološki aktivnog  vapna. A podloga Fercall je podnosi i preko 50 % fiziološki aktivnog  vapna u tlu.
 2. Nedostatak magnezija, kalija i dušika
 3. Nedostatak mikroelemenata
  • bora - posebno u kiselim tlima
  • cinka - posebno u pjeskovitim tlima
  • mangana (na koji je osjetljivije starije lišće)
  • željeza - ima uglavnom dovoljno u tlu, ali u tlima s velikim postotkom vapna (kalcija) nije dostupan čokotu

 4. Nepovoljne vremenske prilike - hladan i kišovit kraj proljeća svibanj i lipanj
 5. Visok nivo podzemnih voda
 6. Velika zbijenost tla uslijed rada u vinogradu s teškom mehanizacijom gomila se CO2 koji guši korjenov sustav
 7. Visoka kiselost tla pH 4, dok u jako kiselim tlima pH 3,5 nedostatak željeza prati i nedostatak mikroelementa molibdena
 8. Unos prevelike količine fosfora prilikom meliorativne gnojidbe što dovodi do blokiranja željeza
 9. Gnojidba nezrelim stajskim gnojem s puno soli koje aktivira vapno i guši korjenov sustav loze
 10. Dugotrajna suša
 11. Bujnija loza uslijed obilne gnojidbe dušikom fosforom i kalijem zahtjeva i veću količinu željeza

Svaka sorta grožđa različito podnosi prisustvo vapna u tlu:
 • dobro podnose vapno: graševina, bijeli, crni i sivi pinot, frankovka, portugizac
 • osrednje podnose vapno: rajnski rizling, rizvanac, sauvignon, plemenka
 • slabo podnose vapno: muškat otonel, traminac, bouvier, zeleni silvanac

Preventiva - Kurativa

        Navedeni problemi i nedostaci su ujedno i odgovor na problem i uzroke kloroze. Zbog toga obavezno se prije podizanja novog vinograda treba provesti pedološku analizu tla, a u tijeku vegetacije u listu provesti tkz. folijarnu dijagnostiku, kako bi se utvrdilo koje makroelemnti (dušik, fosfor, kalij, kalcij) odnosno mikroelemnti (bor, cink, mangan, molibden)

        Naglašavamo da kloroza rijetko nastaje zbog stvarnog nedostatka  željeza, već uslijed njegove inaktivacije - višak kalcija veže željezo, te ga trs ne može usvajati. Zbog tog razloga preporučamo unijeti u tlo (zakopati) zelenu galicu (FeSO4) ovisno o stanju loze i kiselosti tla dodaje se od 100 do 1.000 kg/Ha, prije ili na samom početku vegetacije, po cijeloj površini ili oko trsova. U manjim vinogradima korisno je zaliti trsove s 5 - 10 litara 10 %-tne zelene galice.

        Kod folijarne primjene zelene galice, potrebno je na par trsova napraviti probno prskanje kako bi izbjegli ožegotine. Preporučene koncentracije su od 0,5 - 1,0 %, a u Italiji se koristi i do 2 %. Za folijarnu prihranu možete koristi i mješavinu  zelene galice 0,5 % i uree 0,5 - 1,0 %. Od tvorničkih preparata preporuča se Fertina G ili Agri fer 6 %. Dobri rezultati u suzbijanju kloroze postižu se i korištenjem tkz. helata (kao što je Sekvesten Fe-138) unošenjem putem tla i folijarnim putem što ubrzava djelovanje.Ako ste u mogućnosti nabaviti preparat Luferon treba ga koristi prije početka vegetacije (prema uputi) od 30 do 300 g po trsu. A folijarni putem u koncentraciji od 0,05 do 0,5, a u ekstremnim slučajevima 1,0 %. Napominjemo da često frezanje tla, uništava strukturu (prozračnost) tla. Stoga preporučamo da ne frezate odnosno kopate mokro tlo. Dobro djeluje zelena gnojidba (siderizacija) na vapnenim lužnatim tlima umjerene kiselosti. Prednost dajemo mineralnim gnojivima kiselog karaktera. Konkretno od dušičnih gnojiva ne koristiti kan (uz dušik sadrži i 40 % kalcija - vapna) i tomasovu drogu (uz fosfor sadrži 40 % vapna), već treba koristiti od dušičnih gnojiva amonijev sulfat, a od fosfornih Pelofos, superfosfat,…

        I na kraju posebno skrećemo pažnju vinogradarima, na važnost nabave garantiranog sadnog materijala iz renomiranih rasadnika. Svaki cjep mora biti označen plavom bojom što je garancija da nije potencijalno (prikriveno) zaražen virusima. Isto tako su fitoplasmoze česti uzroci kloroze.