Vinograd pod snijegom - Ususret rezidbi

Ususret rezidbi

Zimski mjeseci blagih temperatura i bez značajnijih oborina, poglavito snijega, izmamili su vinogradare u njihove vinograde već tijekom veljače. Vremenske uvjete prikladne za rezidbu najavili su i prvi vjesnici proljeća kao i voćke, poglavito vinogradarske breskve koje su počele pupati. Ipak, proteklih nekoliko dana zima na izmaku odlučila je pokazati svoje zube zatrpavši nas debelim snježnim pokrivačem koji i u kontinentalnom dijelu Hrvatske mjeri preko pola metra.

 458

Prema najavama meteorologa najgore nas (a i vinograde) očekuje do kraja sljedećeg tjedna kada je najavljen konstantan pad temperature zraka. Jutra će biti ledena, povremeno uz temperaturu i ispod -15 °C, a dani studeni, s maksimalnim temperaturama ispod 0 °C. Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, kritični bi mogli biti srijeda i četvrtak, kada se očekuju izuzetno niske temperature, čak 21 stupanj ispod nule.

Sukladno najavama, ali i činjenici da ulazimo u proljetni mjesec ožujak vjerujemo da će rezidba ipak krenuti kroz desetak dana. Posao je to kojim počinje sezona radova u vinogradu. Stoga svaki vinogradar jedva čeka da, nakon dužeg razdoblja ljenčarenja, počne konkretno raditi u vinogradu. Posao je to kod kojeg je potrebno razmišljanje, za razliku od monotonog  plijevljenja ili okopavanja vinograda. Svaki je trs specifičan te traži od nas da ga dobro analiziramo prije nego počnemo rezidbu, koju rozgvu ćemo odstraniti, koju ćemo ostaviti za lucanj, koju za prigojni reznik, a koju eventualno za pričuvni reznik. Bitno je voditi računa da nam trs ne pobjegne previše iznad prve žice, kao ni da nam krakovi ne odu previše u širinu (kod dvokrakog uzgoja koji je najzastupljeniji u kontinentalnoj Hrvatskoj).

Uzimajući u obzir trenutne vremenske nedaće, moramo pažljivo odrediti najpovoljniji termin rezidbe. Valja ponoviti da zimski pupovi podnose -13 °C do -15 °C, jednogodišnja rozgva -18 °C do -20 °C, a staro drvo do -25 °C. Vrlo rana, ali i vrlo kasna rezidba, ima za posljedicu kasno pupanje i kasniju zriobu grožđa, što kod nas u sjeverozapadnoj Hrvatskoj nije poželjno zbog premalog broja sunčanih dana. Za vrijeme trajanja trenutnog vala hladnoće riskantno je kretati u rezidbu jer može doći do smrzavanja pupova. Obično se smrznu jedan do dva gornja pupa na rozgvi, te ako se odlučimo za rezidbu treba ostaviti (pogotovo na lucnjevima), koji pup više koji ćemo poslije odstraniti ako svi pupovi prežive. Pripaziti je potrebno na vremenske uvjete i iz drugog razloga: nastupe li nakon hladnoća naglo topliji dani, prekasna rezidba pojačava „suzenje“, a samim tim i gubitak hranjivih tvari što za posljedicu može izazvati gušenje pupova (naročito na reznicima) ako se tekućina iz rozgve slijeva po pupu. Takva će pojava osobito doći do izražaja na onoj rozgvi gdje rez iznad posljednjeg pupa nije pravilno izveden. Naime, rez iznad gornjeg pupa mora biti izveden 2-3 cm iznad gornjeg pupa ukoso na suprotnu stranu od pupa, kako tekućina kod suzenja ne bi zalijevala pup.

Vegetacija je već lagano krenula i trenutni problem primarno vidimo u opasnosti od smrzavanja sokova. Nadamo se da će ekstremne hladnoće brzo proći, pouzdajmo se u genetiku vinove loze koja je otporna biljka i odmoreni dočekajmo sezonu radova!

Jelena Rožić
mag. ing. agr.