Prezentacija VIP projekta "Proizvodnja bijelih vina na kvascu u barrique bačvicama" na otoku Visu

        Dana 29. lipnja 2005. u gradu Visu na otoku Visu održana je prezentacija VIP projekta "Proizvodnja bijelih vina na kvascu u barrique bačvicama". Prezentirala ga je voditeljica projekta prof. dr. sc. Stanka Herjavec iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prezentaciji su, uz domaće, viške vinare i vinare iz drugih krajeva prisustvovali: prof. dr. sc. Dragan Kovačević, državni tajnik u MPŠVG; dožupanica gđa Anđelka Vuko; stručnjaci Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo s Agronomskog fakulteta; predstavnik HZPSS-a, predstavnici županije te lokalni čelnici grada Visa i Komiže.

        U projektu sudjeluju: Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Šumarski fakultet, Zavod za znanost o drvu, Zagrebačka županija, Splitsko-dalmatinska županija i HZPSS.

        Projekt je započeo istraživanjem da bi se utvrdila je li vrsta hrastovine imala utjecaja na originalnost, autentičnost i prepoznatljivost vina. Istraživanje se obavlja s dvije vrste hrasta, i to hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka. Cilj je dobiti autentična bijela vina iznimne kakvoće, a u projekt su uključene barrique bačvice od domaćeg hrasta lužnjaka i kitnjaka.

        Svrha je ispitati utjecaj fermentacije i dozrijevanja na kvascu u barrique bačvicama ("sur lie" tehnologija) na kakvoću vina vugave. Rezultati istraživanja tijekom projekta direktno će se primjenjivati na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

        Inače, sorta vugava autohtona je sorta otoka Visa, a zovu je još bugava. Bujnog je rasta, redovite rodnosti, visokog sadržaja sladora i s malom količinom kiselina. Najbolje rezultate postiže na položajima Podšpilje, od kud se i uzimaju uzorci grožđa za taj projekt.

        Kakvoća vina ovisi o vrsti, podrijetlu hrastovine i intenzitetu paljenja, odnosno o spojevima ekstrahiranim iz dužica. Znanstvenih spoznaja o "sur lie" tehnologiji i bačvicama od hrvatske hrastovine zasad nema.

        Istraživanjem će se ustanoviti koliko "sur lie" tehnologija u različitim barique bačvicama utječe na promjene u sastavu i na senzorna svojstva vina, da bi se mogao odabrati tip bačvice za dobivanje vina vugave najbolje kakvoće.

        Nakon završene prezentacije svi prisutni degustirali su i ocjenjivali uzorke vina berbe 2003. i 2004. godine. Svi su ti uzorci bili iz barrique bačvica od hrasta lužnjaka i kitnjaka.

BILTEN HZPSS br. 101 srpanj 2005.
Odsjek HZPSS-a Splitsko-dalmatinske županije
Stanislav Štambuk, dipl. inž. agr., stručni savjetnik