Osam pravila kako ne reklamirati vino

        Marketinški kreativci u Hrvatskoj su pred novim, do sada najvećim profesionalnim izazovom, koji im nameće Pravilnik o oglašavanju vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i voćnih vina.

        Nagradno pitanje glasi: kako smisliti reklamnu kampanju za bilo koje vino i pritom udovoljiti svim točkama Pravilnika. Oglašavanje cigareta s pozdravom iz Rovinja i sličnim skrivenim porukama bilo je dječja igra prema ovome s vinima.

        Pravilnik precizno propisuje kako se vino ne smije reklamirati i kome se ne smije obraćati. Ne smije se, dakle, obraćati maloljetnicima i ne smiju ga reklamirati maloljetnici. Nadalje, ne smije se povezivati "konzumacija vina i voćnih vina s povećanjem tjelesnih sposobnosti ni s vožnjom automobila". Ne smije se stvarati utisak da konzumacija "dovodi do uspjeha na socijalnom ili spolnom području života", ne smije se poručivati da je vino "sredstvo za rješavanje osobnih problema" i ne smije se naglašavati udjel alkohola kao pozitivna karakteristika. Reklamna poruka se, pak, ne smije pojavljivati na objektima i zemljištu gdje se obavlja zdravstvena, odgojna ili obrazovna djelatnost, u krugu od 300 metara od vrtića i škola te na manifestacijama, u emisijama ili tisku namijenjenom maloljetnicima.

        Uvjeti su, u stvari, pravi natječaj za antireklamu. U njoj se, očito je, ne smiju pojaviti mladi i zgodni, ne smiju slučajno trčati, ne smiju se družiti ni smijati, jer sve bi se to moglo tumačiti kao poruka da vino potiče socijalni uspjeh i da je vezano uz užitak bilo koje vrste. Ono, u stvari, ne donosi nikakvo zadovoljstvo, njegova je konzumacija potpuno bez veze i tko ga pije, taj je trom, sam i nesretan.

        Scena je, dakle, ovakva: mračan lokal, žena ili muškarac sami u kutu staklastog pogleda uprtog u prazno, a na prljavom stolnjaku ostaci hrane i poluprazna boca vina. Poruka je: pijte naše vino da biste se tako osjećali.

        Što je reklama? Stvaranje potrebe za nečim što nam inače ne treba. Kako se ta potreba stvara? Tako da se potrošače uvjeri kako će, koristeći baš taj proizvod, biti ljepši, pametniji, veseliji, zdraviji, društveniji, pokretljiviji... Reklama uvijek cilja na općeprihvaćene kriterije sreće i uspjeha, a to su mladost, živost, ljepota, zabava, bogatstvo, ljubav, seks, obiteljska idila itd.

http://www.poduzetnistvo.org/novosti.php?subaction=showfull&id=1093860158&archive=1093872861&start_from=&ucat=&select=novosti&ar=1