Hrvatski autori o vinogradarstvu i podrumarstvu

        Prvi naši autori knjiga i mnogobrojnih tekstova o vinogradarstvu i podrumarstvu (pivničarstvu) pridonijeli su stručnom usavršavanju vinogradara-podrumara Hrvatske.

        Karlo Antun Bakotić, autor prve knjige iz vinarstva na hrvatskom jeziku, pod naslovom: Vinarstvo to jest način kojim, se prokušaje, napravlja, umnaža, lieči i čuva svako vino; i daje mu slast i miris najfinijih vinah; s dodatkom svih poznatih načina kojima se liči bolest grožđa. Knjigu je tiskao Riečki Emidia Mohovića, Tiskarski Kamen Zavod 1867. Bakotić u knjizi navodi: "Ova je knjižica namijenjena više težaškoj ruci. Tko bude pomnije proštio ovu knjižicu i prokušao sliediti ono što ona uči, moći će s vremenom dvostručiti svoj dobitak na vinu".

        Dragutin Stražimir, autor jedne od prvih stručnih knjiga "Vinogradar", tiskane 1870. u Varaždinu, a bio je župnik u Sv. Ivanu Zelini, između ostaloga kaže: "Vinogradarstvo je takva struka gospodarstva, koja se kod nas u vinorodnoj Hrvatskoj, ako li se umno i pametno tjera, najbolje isplaća, premda i najviše posla zadaje."

        Ivan pl. Radić i Milutin Urbani, profesori kr. Višeg gospodarskog učilišta u Križevcima, izdaju knjigu: "Vino od trsa do trošidbe" Zagreb 1910, i navode: "Domovina je naša ratarska zemlja, jer se u njoj isključivo uzgaja samo razno gospodarsko bilje. Kraljica je toga bilja svakako vinova loza!"

        Franjo Kuralt, tajnik Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva, napisao je knjigu "Pivničarstvo" Izdanje društva Sv. Jeronima Zagreb, 1903. Ono što je on tada kazao trajne je vrijednosti a glasi: "Jedino dobrim i razumnim pivničarstvom, moći ćemo našim vinima otvoriti izvoz u inozemstvo, te tako podignuti našu vinsku trgovinu. U pivničarstvu treba našim vinogradarima mnogo pouke i mnogo znanja, da uzmognu vina prirediti tako, da budu sposobna za prodaju, da mogu konkurirati s drugim vinima, koja se iz drugih zemalja uvažaju u našu domovinu."

        Prof. Ivan Ritig, redovni profesor Agronomskog fakulteta - Zagreb. "Vinarstvo", Bibliografski zavod d. d. Nakladna knjižara Zagreb, 1924. "Ovo sam djelo napisao da koristim pivničarima u hrvatskim krajevima. Kako se u nas bave vinogradarstvom - pivničarstvom svi slojevi pučanstva, nastojao sam pisati kratko jezgrovito i shvatljivo, da me može razumjeti i onaj seljak, ali i tako, da sa zanimanjem uzmu u ruke ovu knjigu i oni koji su dobar dio svog vijeka sproveli u školskim klupama i na kraju namijenjana je studentima agronomije."

        Prof. Gjuro Kaitner, osnivač i ravnatelj Enološkog zavoda u Zagrebu, Kačićeva ul. 9 i Bohuslav Skalisky kr. gospodarski savjetnik, priređuju i izdaju "Vinarstvo" Zagreb, 1924.
Uvodno navode: "Podrumarstvo nas uči kako ćemo iz grožđa pripraviti vino; kako ćemo s vinom postupati, da postignemo što bolju kvalitetu i da ga što dulje uzdržimo zdravim. Umno podrumarstvo, znajte, temelji se na nauci o bakterijama (gljivicama) i kemiji."

        Niko Morović, ravnatelj Poljoprivredne škole Knin - Glavica napisao je knjigu: "Vinsko suđe" Koprivnica, 1928. Njegova poruka je osnova proizvodnje zdravog vina, a glasi: "U običnom se životu kaže: Čistoća je pola zdravlja. Kao što je to nepobitna istina za ljude i životinje, tako to vrijedi i za vino."

        Prof. Milutin Urbani, autor je knjige: "Naše vino" Zagreb, 1937. Njegova poruka tada zapisana značajna je i danas, a glasi: "Vinogradarstvo je jedina poezija poljoprivrede i sela. Naši vinogradi stoje već preko hiljadu godina; obrađivani su žuljavim rukama naših djedova i u njih su uložene gotovo sve uštednje naših malih ljudi. Naša je sveta dužnost da očuvamo te vinograde pa da ih predamo idućim pokoljenjima!

        Spomenuti autori i mnogi drugi sve do danas, pridonijeli su unapređenju i promidžbi kulta vina i svemu onom što pridonosi radosti i ljepoti življenja, što je tradicijski ukorijenjeno u kulturu Hrvata od davnine do danas. Svi njihovi stručni savjeti vinogradarima i podrumarima (pivničarima), o važnosti vina u gospodarstvu Hrvatske, zatim o postupcima dobivanja vina visoke kakvoće, higijeni podruma, suda i pribora, uvjeti su proizvodnje vina i danas.