S Večernjim u vinograd

Večernji list, Vrt, 10.10.2010., piše: Snježana Črnjević
VRTOV IZLET Čitatelje Večernjaka Badel 1862 poveo je na berbu grožđa u Ðulovac

S Večernjim u vinograd

        Na 120 hektara đulovačkih vinograda zasađeno je 468.000 trsova. Ima tu sauvignona, chardonnaya, rajnskog rizlinga i graševine, a naši su čitatelji pomagali berući graševinu

        Teška je bila ova godina za vinogradare, uvjerili su se u to i čitatelji Vrta koje je protekli vikend Badel 1862 poveo u berbu grožđa u vinograde Vinarije Daruvar. Iako su ih dočekali suncem okupani pitomi đulovački brežuljci, priroda nije bila baš tako blagonaklona prema plodovima iz kojih nastaju u svijetu poznata Badelova vina. Već mjesec dana, rekli su nam domaćini, traju svakodnevni napori da spase što više uroda s 468.000 trsova, koliko ih je zasađeno u vinogradima Ðulovca. A ima tu sauvignona, chardonnaya, rajnskog rizlinga i graševine.

        - Ne sjećamo se kada smo zadnji put imali dan u kojem nas barem jednom kiša nije otjerala iz vinograda - rekla je Suzana Jurišić, direktorica i glavna enologinja Vinarije Daruvar. Kako je već pri dolasku istaknula daje posebne emocije vežu uz čitatelje Večernjeg lista i Vrta, ovo je bio još jedan dokaz posebne veze. A potvrdili su je i naši čitatelji, bez obzira na to jesu li već bili s nama na ovakvim izletima ili im je ovo bio prvi. Složno su zasukali rukave, navukli rukavice i prihvatili se posla. Željeli su barem malo pomoći svojim domaćinima u borbi s nemilosrdnom prirodom. Koja je ove godine zbog dugotrajnih kiša u vrijeme sazrijevanja grožđa smanjila prinose.

        - Gubici će sigurno biti i do 40 posto. Kiša je gotovo neprestano padala i trsovi su povukli višak vlage. Bobe su se napinjale, puknula je kožica i sok se iscijedio po njima. Proces truljenja koji je uslijedio nitko više nije mogao zaustaviti - objašnjavala je enologinja S. Jurišić odgovarajući na brojna pitanja naših čitatelja, koje je zanimalo kako je došlo do ovakvih oštećenja. A slijedile su i upute kako brati i ukloniti trule dijelove grozdova.

        Uz čitatelje koji su prvi put bili u berbi grožđa ili su to posljednji put radili tako davno da su i zaboravili, Ana i Petar Staničić iz Jastrebarskog došli su s iskustvom iz vlastita vinograda u Jastrebarskom. I oni su, kao i svi sa iskustvima, isticali da se ne sjećaju ovakvih posljedica kiša.

        - Mislim da više od 10 godina nije bilo ovakve štete u našim vinogradima - rekao je Saša Lukić, agronom i tata i mama vinograda, kako ga je predstavio Željko Jelić, voditelj ove avanture. I baš svi koji su sudjelovali u njoj složili su se daje bila nezaboravna.

        - Radila sam 30 godina u Badelu, dugo sam u mirovini i tek sad sam uspjela vidjeti kako to sve izgleda - rekla nam je Tereza Jelić, Badelova umirovljenica. Krunoslav Vondruška iz Velike Gorice ovim je izletom obnovio svoja sjećanja na djetinjstvo koje je provodio u daruvarskom kraju. U svoja sjećanja poveo je i suprugu Jelku, iznenadivši je tako za godišnjicu braka, te kćer Anu. Marija Bauer prvi put bila je u berbi, a došla je jer joj je daruvarski rizling najdraže vino, baš kao i Renati i Slobodanu Niketiću iz Sesveta. A kakva vina nastaju u Vinariji Druvar uvjerili su se svi na degustaciji koju su nam pripremili domaćini. Tijekom koje je daruvarska tvrtka Biogal svojim sirevima pridodala savršenstvu braka sira i vina. Naši su čitatelji iz kušaonice svojim kućama ponijeli i suvenire, vino i sir, a cjelodnevni događaji prepričavali su se i na putu kući. Uz veliko hvala domaćinima.