Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hrnčijar iz Dragalića priprema se za proizvodnju čajeva

Piše: Vjeko Hudolin

Nova mješavina čaja za odvikavanje od pušenja

        - Osim nevena koji uzgajaju, članovi OPG Hrnčijar tijekom godine skupljaju i suše koprivu, glogov list i cvijet, poljsku preslicu, vrbovu koru, bazgu, lipu, kamilicu, stolisnik, uskolisni i širokolisni trputac, bijeli sljez, paprenu metvicu, plodove šipka, trnjine, gloga, divlje jabuke i divlje kruške

        Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mire i Josipa Hrnčijara iz Dragalića, prije nekoliko godina počelo se baviti sakupljanjem i sušenjem samoniklog ljekovitog bilja koje raste u tom dijelu zapadne Slavonije.
- Spojili smo ugodno s korisnim. Svi mi imamo manje ili više zdravstvenih problema, pa osim pomoći oficijelne medicine pokušavamo preventivno djelovati na svoje zdravlje pijenjem čajeva - kažu Mira i Josip. Dodaju da su osim za vlastite potrebe do sada ipak najveće količine osušena ljekovita bilja prodavali tvrtkama koje ga otkupljuju, dorađuju i pakiraju kao čajeve. 
        Naši domaćini ističu da je njihovo područje bogato raznim vrstama ljekovita bilja.
- Počinjemo ga skupljati u proljeće kada beremo i sušimo koprivu koju izuzetno cijenimo. Onda redom skupljamo glogov list i cvijet, poljsku preslicu, vrbovu koru, bazgu, lipu, kamilicu, stolisnik, uskolisni i širokolisni trputac, bijeli sljez, paprenu metvicu - Zanimljivi su nam i plodovi šipka, trnjine,  gloga, divlje jabuke, divlje kruške, a ove godine posijali smo neven koji nas ovog ljeta daruje obiljem cvjetova - kaže Mira. 


        Kad su počeli skupljati ljekovito bilje sušili su ga u kući, a kako su se količine povećavale, improvizirali su sušaru na tavanu, zatim su, kažu, u dvorištu od crne folije napravili sušaru tunelskog tipa, a ove godine sazidali su sušaru s policama koja još nije potpuno završena, ali dobro funkcionira.
Krajnji cilj obitelji Hrnčijar je, kažu, da počnu sami dorađivati, pakirati i distribuirati svoje čajeve, otkrivajući nam dio svoje poslovne tajne. 
- Namjeravamo doći do svoje kutije mješavine čaja za odvikavanje od pušenja. Cijelu godinu skupljamo bilje upravo za tu mješavinu s kojom želimo izaći na tržište. Za ostvarenje te svoje ideje kandidirali smo se za bespovratna sredstva za inovacije Ministarstva gospodarstva - kaže Josip.
        Ističe da je eksperimentirajući sa ljekovitim biljem otkrio mješavinu čaja koja je njemu, donedavnom strastvenom pušaču, pomogla u odvikavanju te dugogodišnje loše navike. 
- Kad osjetim potrebu za pušenjem, pijem taj čaj koji mi je do sada pomogao u prevladavanju pušačkih kriza, koje do tada nisam moga riješiti na nikakav drugi način - kaže Josip. Tvrdi da se preporodio otkako je prije pola godine prestao pušiti. 
        Svoju mješavinu čaja Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hrnčijar želi zaštititi u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. U ostvarenju svoje ideje očekuju i pomoć Agencije za lokalni gospodarski razvoj zapadne Slavonije "Leda" i Centrom za tehnološki razvoj iz Slavonskog Broda.
        Razmišljaju i o drugim vlastitim proizvodima - čajevima i mastima na bazi ljekovita bilja, ali i sušenju starih sorti voća: jabuka, krušaka i šljiva. Za sve to potrebna su veća ulaganja. Budući da je Mira nakon dvadeset pet godina rada u novogradiškoj tvrtki "Sekulić" ostala bez posla, a 20-godišnja kćerka Ida, nositeljica OPG, također nezaposlena, ne usude se podizati kredite. Nadaju se da će svojom upornošću i radom stvoriti svoj proizvod. Možda će, kažu, za svoje ideje pronaći i zainteresirane partnere.