Majurčani radio porukama nastoje spriječiti kradljivce grožđa

10.09.2001.

        "Upozoravaju se kradljivci grožđa da ne ulaze u tuđe vinograde i ne kradu grožđe, jer će inače javno biti oglašeni i osramoćeni, te će izgubiti ugled u mjestu."

        Navedena obavijest emitira se od petka nekoliko puta dnevno na križevačkoj radio postaji i svojim neuobičajenim sadržajem zbunjuje slušatelje.

        Njezin autor Joža Knezić poljoprivrednik iz sela Majurec pokraj Križevaca, tvrdi da obavijest nije nikakva šala za slušatelje radija, već odraz dramatičnog porasta krađa grožđa u vinogradima čiji su vlasnici mještani sela Majurec.

        - Grožđe se uvijek kralo, ali nikada kao ove godine, pa već desetak dana nas nekoliko čiji su vinogradi najizloženiji, jer imamo kvalitetne nasade vinove loze u vinogradima udaljenim od sela, povremeno dežuramo i čuvamo grožđe, - priča Knezić koji u vinogradu ima oko 640 čokota koji su već nekoliko puta posljednjih dana bili na meti kradljivaca. Dodaje se da u dosadašnjim krađama zatečeni uglavnom njihovi sumještani koji nemaju svoje vinograde

        - Nismo mi škrtice, nikad nikome nismo zamjerili ako iz vinograda otrgne koji grozd, no kad vam neko u vinogradu ubere odjednom 5 - 6 kilograma grožđa, vjerojatno je to grožđe namijenjeno za daljnju prodaju, i to se već može nazvati krađom, - kazuje nam građevinski obrtnik Božo Radatović, procjenjujući da je u vinogradu njegovog tasta, u posljednjih nekoliko dana ukradeno oko 50 kilograma grožđa. on je sam dolazeći prije 8 dana u vinograd ulovio kradljivca koji je ubrao nekoliko kilograma grožđa, a njegova je supruga u četvrtak u vinogradu ponovno zatekla nepozvane “gošće” s vrećicama, i tada mu je, kaže, prekipjelo.

        - Stoga smo susjed Knezić i ja, savjetujući se sa nekolicinom susjeda među kojima su i Ivo Vrabec te Josip Barinić, odlučili smo osim dežuranja u vinogradima, kradljivcima doskočiti i s radio porukom, - priča Radotović, koji nastavlja: - Kao vinogradarima koji mukotrpno obrađuju svoje vinograde, još mi je više žao kad u vinogradu naiđem na odbačene zelene grozdove koje su kradljivci primorani "raditi" na brzinu, krivo procijenili.

        Od petka kad se obavijest počela emitirati, o njoj se naširoko raspravljalo u selu, pogotovo ujutro i navečer pored mljekarske stanice koja je smještena baš pored kuće Knezićevih.

        - Upozorenje s radija je za sada djelotvorno jer od petka nismo uočili nove krađe, - kaže Knezić, dodajući da su zaista spremni na radio postaji iznijeti imena kradljivaca, ako ih ponovno zateknu u svojim vinogradima s većom količinom grožđa.
piše Stojanka Lisički