Slab urod na plantažama kruške viljamovke

Urodi neće pokriti troškove proizvodnje

        Zbog problema s cvjetanjem, slabe oplodnje, opadanja već formiranih plodova, velikih problema sa bolestima i štetnicima, osobito napadom kruškine buhe, urod viljamovke bit će mnogo manji od očekivanog, a bit će problema i s plasmanom tih količina.

       Zbog nepovoljnih vremenskih prilika s čestim i obilnim kišama  voćari Brodsko-posavske županije nezadovoljni su ovogodišnjim urodom krušaka. U proizvodnji tog cijenjenog I slasnog voća muče ih  mnogobrojni drugi problemi, osobito plasman na nesređenom hrvatskom tržištu.

        Darko Karamazan iz Šumeća ima pod kruškama 2 jutra s oko oko 2000 stabala. Nasad je star deset godina, prevladava sorta viljemovka, a posadio je i nekoliko sorti oprašivača.
- Nisam zadovoljan jer će ove godine urod biti oko 60 posto slabiji nego prošle godine. Zbog čestih i obilnih kiša nasad su napale bolesti, osobito fuzikladij - kaže Darko.

        Danko i Marijan Radičević iz Magić Male u svom nasadu  krušaka površine jedan hektar prilično su uspjeli su u borbi sa bolestima. Nažalost, kako kažu, ove godine imaju strašnih problema sa kruškinom buhom, najopasnijim nametnikom koji može nanijeti velike štete. I u njihovoj četiri godine staroj plantaži urod će biti mnogo manji od očekivanog. 

        Ovogodišnjim urodom nazadovoljni su i otac i sin Mirko i Tomislav  Gašparović iz Vrbove. U svojim uzornim mladim nasadima imaju oko 1.300 stabala viljemovke i oprašivača. Oni su, kažu, lani imali velike probleme sa kruškinom buhom, ali su se uz pomoć stručnjaka HZPSS riješili tog opasnog štetnika. Unatoč tomu urod je slab.
- Ovog proljeća u vrijeme cvatnje bilo je hladno s mnogo kiše. To je utjecalo na slabije oprašivanje i oplodnju, a u svibnju je došlo i do odbacivanja već formiranih plodića - kaže savjetnica u novogradiškoj podružnici HZPSS dipl. ing. Vesna Alasić, naglašavajući i probleme sa štetnicima i bolestima koji zahtijevaju provedbu besprijekorne zaštite. 

        Svi voćari s kojima smo razgovarali dodaju da je na mnogim stablima proljetos jednostavno izostalo cvjetanje krušaka. Zbog svih spomenutih problema u proizvodnji u većini nasada krušaka urodi ove godine neće ni približno pokriti prilično velika ulaganja.

        Voćari se tuže i na probleme prodaje ono malo plodova što će ubrati.
- Prošle godine otkupljivači su nam nudili svega 2 do 2,5 kune za kilogram kvalitetnih plodova viljamovke, što je vrlo niska cijena - kaže Danko Radičević. Karamazan dodaje da je i ove godine teško očekivati veću cijenu, unatoč tome što u Hrvatskoj neće biti dovoljo krušaka. Kaže kako su neki otkupljivači i prerađivači već najavili da viljemovku mogu uvesti iz Srbije i Crne Gore za samo 1,75 kuna za kilogram! 
- I tko će onda nama ponuditi neku prihvatljiviju cijenu – pita se Karamazan.

        Savjetnica Alasić ističe da je posljednjih 5-6 godina na novogradiškom području podignuto 20-ak hektara novih nasada kruške viljemovke. Međutim, zbog zahtjevne tehnologije proizvodnje koja osobito iziskuje veliku pozornost i stručnost u zaštiti protiv bolesti i štetnika, slabijih uroda tog voća od nekih drugih vrsta, a osobito problema na tržištu, smanjuje se zanimanje za viljemovku. Riječ je o najraširenijoj sorti krušaka u Svijetu i u nas, visoke kakvoće plodova za raznovrsnu namjenu, osobito rakiju “viljemovku”. 

        Zanimljivo je da na temelju iskustava sa sortama oprašivačima naši sugovornici voćari kažu da bi na terenima naše županije valjalo razmšljati i o uzgoju drugih sorti koje, tvrde, uz istu tehnologiju redovitije i obilnije rađaju, postižu i dobru cijenu na tržnicama, a mogu se dulje čuvati od viljemovke, osobito zimske sorte.       

        U svakom slučaju voćarima koji tek planiraju saditi krušku, ali i ostale vrste voća, stručnjaci preporučuju da se prije odluke o podizanju voćnjaka koje država stimulira bespovratnim poticajima dobro posavjetuju o svim aspektima proizvodnje, osobito nesređenom tržištu.

Vjeko Hudolin