Sortna lista stolnih i vinskih sorata te podloga vinove loze

        Od velikog značaja za priznavanje sorti je bilo osnivanje Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Republici Hrvatskoj, koji djeluje od siječnja 1999. Zavod obavlja poslove u području sjemenarstva, rasadničarstva, priznavanja i zaštite novih biljnih sorti uključujući administrativni postupak, te VCU i DUS ispitivanja.

        Jedan od zahtjeva harmonizacije legislative na ovom polju je transparentnost i informiranje zainteresiranih strana vezano za priznavanje, zaštitu novih biljnih sorti i tržište sjemena.

        Pred Vama se nalazi drugo izdanje Sortne liste. Ovo izdanje sadrži sve registrirane sorte do svibnja 2006, a koje su u 2005. godini bile u završnoj godini ispitivanja. U odnosu na prethodno izdanje Sortne liste novina je Pregled izbrisanih sorti. Područje priznavanja sorti je u postupku reguliranja i u tu svrhu je objavljen Pravilnik o upisu u upisnik održivača sorti poljoprivrednog bilja NN Br. 73/01. Pravilnik je stupio na snagu i njegova provedba je u tijeku. Sukladno tome će se brisati sorte sa Sortne liste, što će biti objavljeno u jednom od slijedećih izdanja.

Opširnije:Sortna lista stolnih i vinskih...

Popis istoznačnica (sinonima) sorti

alikant alicante bouchet
bašćanac susac
borgonja crna gamay
bonarda croattina
bouvierova ranina radgonska ranina
brajda plavina
brajda velika sušćan
brajdica plavina
brina kraljevina
bugava vugava
burgundac bijeli pinot bijeli
burgundac crni pinot crni
buvje radgonsku ranina
carbonera hrvatica crna
cervina hrvatica crna
chasselas plemenka
corbina hrvatica crna
crljenak okatac
croata croattina
croatizza hrvatica crna
crvena dinka ružica crvena
fendant plemenka
frankinja frankovka
furmint moslavac
garganega opaćevina
glavinuša okatac
grašica graševina
gutedel plemenka
harslavelu lipovina
imbrina kraljevina
kadarun kadarka
kevidinka ružica crvena
kuč trbljan
krizol maraština
moravka frankovka
mosel moslavac
muškatni silvanac sauvignon
muškat žuti muškat bijeli
palaruša bijeta cetinka bijela
paškinja gegić
plajka plavina
plavka plavina
puljižanac debit
ranina radgonska ranina
refošk rafošk
rizling laški graševina
rizling talijanski graševina
rudežuša kujundžuša
rukatac maraština
rulandec pinot sivi
ruža okatac
skadarka kadarka
soić plavac mali
soić plavac
sušić sušćan
šasla plemenka
šentlovrenka lovrijenac
šiler ružica crvena
šipon moslavac
štajerska belina ranfol
trebbiano toscano trbljan
ugni blan trbljan
uva di troia trojšćina
viškulja vugava
zelenac slatki zelenika
žametna črnina kavčina crna

Sorte stolnog grožđa

Piše: Nino Ivančan, dipl.ing.agr.

Uvod

        Stolne sorte grožđa koriste se danas za konzumiranje u svježem stanju ili prerađene sušenjem, konzerviranjem, kandiranjem i sl.

        Neke sorte mogu se čak koristiti i za pravljenje vina, ali za većinu to ne dolazi u obzir prvenstveno zbog svoje namjene. Naime, takve sorte imaju puno manje šećera nego vinske sorte, krupnije su bobice i imaju više mesa. One također zahtijevaju i drukčiju tehnologiju uzgoja i njege, te više ručnog rada. Kod stolnih sorata danas se isključivo koriste visoki uzgojni oblici, najčešće razni oblici pergola ili tendona, povezani jakom armaturnom mrežom. Sve to čini tehnologiju proizvodnje stolnog grožđa potpuno nespojivom s uzgojem vinskih sorata, zato je i proizvodnja stolnog grožđa danas postala strogo specijalizirana djelatnost, s dosta visokim početnim ulaganjima.

Opširnije:Sorte stolnog grožđa

Stolne sorte grožđa - zobatice

        Stolne sorte grožđa koje zriju od kraja srpnja do prve dekade listopada, možemo imat na okućnici, ili u vinogradu, napravimo si brajdu ili odorinu, tako da imamo grožđe kroz cijelu sezonu.

        Stolno grožđe u Hrvatskoj nije često, jer se zobatice uvoze ili se pod njih prodaju vinske sorte. Upravo stoga, kao podsjetnik vinogradarima (i onima koji imaju trs ili brajdu, tendonu, pergolu, odnosno odrinu!) i potrošačima donosimo mali pregled kroz svu ljepotu i posve neiskorištenu ponudu zrelog, ukusnog i raznovrsnog grožđa od kraja srpnja do sredine listopada. Domaće stolno grožđe se može dobro prodati na tržnici, turističkim mjestima, na  turističkih domaćinstvima, tako da se ponudi domaći proizvod. Dodatan je prihod za sve one koji imaju mogućnost proizvesti i prodati zobatice.

Opširnije:Stolne sorte grožđa - zobatice